Öncelikle mizah Oxford Learner’s Dictionary’ye göre mizah, komik olan şeylere gülme yeteneğidir. TDK’ye göre ise gerek hayatta gerekse sanat ve edebiyatta kullanımı itibarıyla yaşanan gerçekliğe farklı bir bakış açısıyla bakabilen, sorgularken gülümseten, gülümsetirken düşündüren, düşündürürken farklı noktalara dikkatleri çekebilen bir anlatım tarzı olarak tanımlanır. Her ülkenin farklı mizah anlayışına sahip olması gibi her insan da farklı mizah anlayışına sahiptir. Şimdi soruya gelirsek öncelikle benim mizah anlayışıma uygun ülkeleri ve mizah anlayışlarını tanıtacağım;
İspanyollar: İspanyollar genellikle kara mizah yapıyorlar. Ölüm, din vb. şeyler hakkında yapılan şakalar oldukça yaygın. Belli bölgelerde başka ülkeler üzerinden de şakalar yapılıyor. Bence ki bu tarz acı gerçekler üzerinden yapılan şakalar korkularımızı bir yana bırakıp onları kabullenmemizi sağlayacaktır.
Amerikalılar: Amerika’da her türlü şakayı bulabilmemiz mümkün fakat yaygın olarak yapılan şaka türü politik doğrucu. Olumsuzluklar ve siyaset esprileri yapmayı sevmiyorlar, onları mod düşürücü görüyorlar ve daha çok anlaşılır, yüksek enerjili şakaları tercih ediyorlar. Yöresel belli bir kesimin algılayacağı şakalardan ziyade genele hitap eden şakalar yapmayı tercih ediyorlar. Bana göre bir kötü yanı ırkçılık şakalarının da oldukça yaygın olması.
Japonlar: Japonlar daha çok insanları rencide etmeyecek, kelime oyunuyla komikleşen şakaları tercih ediyorlar. Zekice düşünülmüş bir kelime oyunu veya durum üzerinden kelime benzerliği ile yapılan espriler çoğunlukta.
Koreliler: Korelilerin de mizah anlayışı Japonlara çokça benzemekle birlikte karşıdakini rencide etmemek ve küçük düşürmemek amacıyla daha kibarca yapılan hali diyebiliriz.
Benim mizah anlayışıma en yakın mizah anlayışına sahip olan ülke Fransa. Fransızların espri anlayışı İspanyollara benzer fakat daha ince detaylara inilmiş ve sofistike. Kısaca zekice yapılmış cüretkar esprileri seviyorlar. Kendilerini ve başkasını alay malzemesi olarak görmüyorlar. Bana göre de espriler başkasını rencide etmeyecek şekilde yapılmalı. Gülünecek şeylerin değiştirilemeyecek bir şey olmaması gerekir. Görünüş, kişilik ve maddi durum gibi şeyler espri konusu olmamalı ayrıca üzerinde düşündüren ve anladıktan sonra “haaa” deyip ardından güldüren espriler hem bir beyin egzersizine sebep olacak hem de esprileri daha keyifli hale getirecektir.
155 görüntülenme