Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hasan Tokgöz
Hasan Tokgöz
20K UP
Üye
1

Sizce gerçekten şans diye bir olgu var mı?

281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Şans gibi, soyutlukları işaret eden kelimeler ile ilgili bir algı yanlışı söz konusu.

Sorunuza, direk cevap verecek olursak elbette var dememiz lazım. Çünkü size "evet, var" diyebilmek için, şans diye bir kelimenin olması yeterli. Böyle bir şey var ki ona bir isim verilmiş. Buradaki algı kırılmasına ve yanlış anlaşılmalara en çok dini konularda rastlarız. "Bence İslam diye bir din yok" denir örneğin. 2 milyar inananı, milyonlarca sayfa külliyatı, binlerce uzmanı, sayısız ibadethanesi olan bir dine "bence yok" demek, buraya yazıp "evrim ağacı diye bir site yok" demekten farksız. Elbette İslam diye bir din var. Ama aslında o kişi İslam yok demesi, İslam dininin bir yaratıcıdan geldiğine inanmamaya falan denk geliyor. Bir olgunun var olması başka bir şey, bizin onun iddia ettiklerini kabul etmememiz başka.

Şans da böyle. Şans, bir kelime. Belirli, birbiri ile benzerlikler teşkil eden durumlara verdiğimiz bir isim. Ama "şansa inanmak" denince anlaşılan şey, şansın bir düzen, bir anlam, bir tutarlılık taşıdığını iddia etmek mi? İşin burası flu işte. Mesela ben "İslam diye bir dinin yok olduğunu iddia etmek yanlış. İslam var" dediğimde, benim bir Müslüman olduğumun düşünülebileceği gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların hiç biri doğru değil. Ne benim "İslam diye bir din var" diyor olmam Müslüman olduğumu gösterir, ne de "şans diye bir şey var" diyor olmam "şansa inanma" olarak dile dökülen, şansın bir düzen, bir anlam, bir önem içerdiğini düşünen biri olduğumu.

Özetle... Şans diye bir şey var. Bu bir kelime çünkü. Belirli, birbiri ile benzerlikler taşıyan durumlara verilen bir isimlendirme. Ama şans bir anlam, bir tutarlılık, bir düzen içeriyor mu? Hayır.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close