Herhangi bir dini inanca mensup olmadığımı söyleyerek söze başlamak istiyorum, bu yüzden şahsî kanaatimin bir tanrının söz konusu olmadığını bilmenizi isterim.
Çoğu dînî görüş, sorduğunuz bu sorunuzu cevaplama zahmetine girmeden önce reddetmeyi seçecektir. Sebebini ise "bizim tanrımızın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur" diyerek açıklayacaklardır, tanrının din göndermesinin sebebi bizim iyiliğimizi düşünmesindendir diyeceklerdir. Mutlaka bu noktada eleştirebileceğimiz, sorgulamaktan kendimizi alıkoyamayacağımız birçok başlık bulunuyor, bu soruyla alakaları olmadıkları için onları geçiyorum.
Sorunuza tekrar dönelim: "tanrı neden bize din gönderiyor?". Bununla aynı doğrultuda ilerleyen bir başka soru da tanrının bizi neden yaratığı sorusudur. Bu soruları İslam dini için Zariyat Suresi 56. ayetle cevaplayabilirim: "Cin ve insanları ancak, beni bilip itaat, ibadet etmeleri için yarattım". Hadis kaynaklarında da tanrıyı tanımamız için yaratıldığımız söylenir. Evreni, özellikle de dünyayı, bir gösteri alanı gibi düşünebilirsiniz, tüm evreni yarattıktan sonra bizi ve cinleri yaratıp onu tesbih etmekle, aramakla, ona tapmakla mükellef kılınıyoruz.
Diğer 2 büyük dini incelemek için şu ayete bakabiliriz: "Tanrı, 'Kendi suretimizde, kendimize benzer insan yaratalım' dedi, 'Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere, yeryüzünün tümüne egemen olsun'." Tanrı evreni, dünyayı, diğer canlıları yarattıktan sonra kendi suretinde, yarattığı her şeye egemen olacak olan insanı yarattı ve onlara "çoğalın" dedi. Bu kısımlarda da bilimsel olarak sorgulanabilir ve -bence- yanlışlanıp yok sayılabilir ayetler bulunuyor, bu konuyu da geçiyorum.
Neredeyse tüm dinler ve inançlar temel olarak bu iki esas üzerine oturtulmuş durumda. Tanrı, onun yaratabileceklerini görelim, ona hayran kalalım ve ibadet edelim istiyor. Bunları isteyen tanrı aynı zamanda egoya ve hiçbir ihtiyaca sahip olmuyor hatta insanları cennetine koymak isteyecek kadar da cömert(!) oluyor. Ben, tanrının egoya ve tatmin edilme ihtiyacına sahip olmadan değil insanı, ona tapınacak bir meleği bile yaratacağını düşünmüyorum. Kuran'da, insanlardan önce meleklerin tanrıya tapındıkları yazar. Tek işleri tanrıya tapınmak... garip geliyor bu durum bana. Bizi cennetine almak istemesine gelince: eğer her şeyin sebebi tanrı ise sahip olduğumuz ve adına kötülük dediğimiz tüm hayvanî dürtülerimizi yaratan, asla eşit olmadığımız birer hayata dolayısıyla sınava sokan, sadece cenneti ve iyiliği yaratıp bize o şekilde de kendi hünerlerini göstermek varken ona tapmayanları -belki de onu bulamayanları- cehennemine koymayı planlayan... zaten kendisi. :) İnanmamamı sağlayan, gerek İslam gerekse diğer dinler ve inançlar özelinde daha birçok sebep var -tanrının ismi kullanılarak meşrûlaştırılan cinayetler, mesela Talkan ve Curcan, gibi- ama hepsini yazmaya gerek duymuyorum.
Umarım cevabım sizi tatmin eder.
Sağlıklı günler dilerim.