Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yasin Enes Özcan
Üye 13 Eylül
2

Sizce bir gün yapay zeka insanlar kadar nedensel düşünüp farklı fiziksel yasalar keşfedebilir mi?

150 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hakan Işık
Adalet ve yazılım mühendisliği mezunu 13 Eylül

Teoride bu mümkün. Fizik yasalarından değil de daha basit haliyle toplumu modelleyen yasaları örneğimizde kullanarak farazi olarak vereyim. Elimizde 5 farklı kanun olsun. Bunlar PDF formatında ve standardize edilmiş bir formatta yazılmış olsunlar. Bunlar;

  • 5607 sayılı KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNU
  • 5237 sayılı TÜRK CEZA KANUNU
  • 6136 sayılı ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUN
  • 3713 sayılı TERÖRLE MÜCADELE KANUNU
  • 5201 sayılı HARP ARAÇ VE GEREÇLERİ İLE SİLÂH, MÜHİMMAT VE PATLAYICI MADDE ÜRETEN SANAYİ KURULUŞLARININ DENETİMİ HAKKINDA KANUN

olsun. Sanal zeka (Ai) bu 5 kanunu çapraz olarak sorgulayarak mantıksal çatışmaları bulabileceği gibi bunlardan birinde yer aldığı halde diğerinde tanımlanmamış veya atıf yapılmamış olgu ve durumu da raporlayabilir. Elbette bunun olumlu olduğu kadar olumsuz neticeleri de olacaktır. Terör soruşturması gereken kişiye yanındaki mühimmatı işaret ederek daha az ceza alabileceği bir suçlama uydurulması ve az ceza ile kurtulması sağlanabileceği gibi, yanında dededen yadiğar çakı var diye kişiye nitelikli suç da yöneltilebilir. Olayın burası farklı bir tartışmaya ait olduğundan girmek istemem... Ancak günlük hayatta avukatlar, savcılar, hakimler, hukuk alanında çalışan akademisyen, parlementer ve adalet bakanlığı çalışanları gibi bir çok kişi Ai entegrasyonu olmasa da, bu çapraz sorguyu yapan Mevzuat Bilgi Sistemlerini (MBS) yıllardır kullanıyorlardı. Bu sayede spesifik bir kelime ile tarif edilen suç, olay, durum, delil anında tüm yasal sistemlerde eş zamanlı taranarak bu kelimenin geçtiği kanun, yönetmelik, kararname, yüksek yargı kararları listeleniyordu. Elbette bu biraz search engine mantığıyla oluyordu. Şu an MBS mantığına Ai entegre ederek yasada açık bulma veya var olan boşluğu yakalama dönemine geçmiş durumdayız.

Benzer gelişme fizik kanunları içinde kuantum işlemcilerle mümkün olabilir. Var olan kanunları inceleyerek arada kalan ve açıklanmamış konular listeletilebileceği gibi; Ai için verilen veri setinin kümesini aşan konularda listeletilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close