Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halil Srknc
Halil Srknc
1,266 UP
Üye 4 Nisan 3 Cevap
4

Sizce binlerce yıldır bilinen teknolojiyi kişisel çıkarlar için bizlere yavaş yavaş satıyor olabilirler mi?

580 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 4 Nisan

Sizin sorunuzu görünce aklıma bir zamanların sırıkla atlama rekorlarını alt üst eden ünlü atlet Sergey Bubka geldi. 1983, 1987, 1991, 1993, 1995, 1997 yıllarında altı kez dünya şampiyonu ve 34 kez (diğer şampiyonalarda dahil) dünya rekoru kırmış bir atlet. Bu atlet aslında ilk dünya şampiyonluğundan önce antrenmanlarda en son kırdığı rekoru rahatlıkla atlayabiliyordu. Fakat O, rekorları her sene bir miktar daha geliştiriyormuş gibi yapar ve her dünya şampiyonasında rekor kırmış gibi gösterirdi. Elbette bu hareketi ona her rekor için ayrı maddi ödül ve ülke prestiji olarak geri dönüyordu.

Sorunuza dönecek olursak: Binlerce yıl tabiri elbette biraz abartılı olmuş fakat, buluşların önemli bir kısmı onlarca yıl öncesine dayansa da günlük hayatımıza sonradan girmesinin nedenlerinden birisi olarak maddi çıkarlar gösterilebilir fakat, başkaca sebepleri de vardır. Örneğin, mikro dalga fırınları ele alalım; aslında ilk icadı 1945 yılına dayanıyor ve üzerinde çalışan firma askeri amaçlı radar teknolojisini geliştirme amaçlı kullanıyor, bu deneyler sırasında rastlantı sonucu yiyecekleri ısıtabildiğinin farkına varılıyor. O tarihlerde 2. Dünya Savaşı sonlanıyor ve araştırma bütçeleri kısıtlanıyor. Firma mikro dalgaların bu özelliğinden yola çıkarak evlerde kullanılabilecek bir ürün geliştirmeye çalışıyor ve geliştiriyorlar da, ortaya çıkan ilk ürün devasa boyutlarda ve inanılmaz maliyetli oluyor. Teknolojinin ilerlemesi, üretim maliyetlerinin gerilemesi ve sıradan bir ailenin rahatlıkla alabileceği noktaya gelmesi onlarca yılı buluyor. Aslında ilk etken, her insanın alabileceği kadar düşük maliyetli ürünü çıkarabilmenin belli bir sürece dayanması.

Sizin tespitinize uygun örnek: Tüplü televizyonlardan LCD teknolojisine geçiş, kaset ve kaset çalarlardan CD çalarlara geçiş veya kamera ve sensör teknolojisinde ilerleme çok öncelere dayansa dahi pek çok otomobil firmasına epey sonra entegre edilmesinin temel nedenleri arasında; eski teknolojik ürünlere yapılan yatırım maliyetleri, üretim bandlarının yanı sıra yeni ürünlerin üretimine yapılacak yatırım maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle, eski teknolojik ürünlerin bir süreliğini de olsa pazarlama ve reklam faaliyetleri ile satışı sağlanabilir.

Tüm Reklamları Kapat

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 4 Nisan

Aslında burada kişisel çıkarlardan ziyade, ekonomik, sosyolojik sebeplerden bahsedebiliriz. Elbette ki son teknoloji ve gerçekten işe yarar bir ürün çıkardığınızda ve ürünün pazarda bir alternatifi bulunmadığında hedef kitleniz nüfuz sagibi varlıklı kişiler olacaktır. Elbette üretilen teknolojik araç gereç zaman içerisinde daha ekonomik bir hale gelerek halka açık hale gelecektir. Buradaki temel husus, ürünü ortaya koyan kişinin bunu refaha kavuşmak için bir araç olarak görmesidir.

Günümüzde kullandığımız ve aslında vaybe ne teknoloji dediğimiz çoğu gelişmenin ardından biraz araştırma yapınca aslında teknolojinin düşündüğümüz kadar yeni olmadığını görürüz. Tabii bu bahsettiğim tüm teknolojik buluşlar için geçerli değil. Örneğin son yıllarda parlayan VR setler aslında 90'larda örnekleri görülen ve eş yıllarda ordular tarafından kullanılan ama istenilen başarıya yakalayamamış cihazlardı. Ancak sonrasında 2010'lu yıllara gelindiğinde üretim maaliyeti düşük ve daha çok kullanıcıya hitap eden geliştirmeler ile piyasaya tekrar giren VR teknolojileri ulaşılabilir ve geliştirilmesi için büyük bir yatırım toplayan aletlere dönüştü. Oysa ilk çıktığında yalnızca çok zenginlere ve kamu kuruluşlarına yönelik bir cihazdı.

Tüm Reklamları Kapat

12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
Editör 4 Nisan

Teknoloji ve bilim, ilerlemek için her zaman kolektif bilgi birikimine ihtiyaç duyar. Yeni fikirler, yeni adımlar hep eski birikimin üzerine inşa edilir. Temel ne kadar yoğun ise, iyi kurulmuşsa ilerleme de o kadar sağlam olur.

Grubunuz ne kadar küçük ve saklı ise bunlarda oluşan sorunları çözmek, teknolojiyi geliştirmek için çok daha az fırsatınız vardır. İsterseniz "gizli" bir şekilde binlerce kişi çalıştırın, bunların oluşturduğu bilgi birikimi, sorun çözme ve işi geliştirme becerileri, bakış açıları, sundukları katkılar milyonlarca kişi yanında bir hiç kalacaktır. Sizinle alakasız gibi görünen birinin yaptığı çalışma bile sizin çalışmanızda ilerleme yapmanızı sağlayabilir. Günümüzde yüzlerce bilim sahası bu yüzden birlikte çalışıyor. Bu yüzlerce sahanın hepsini en üst seviyede tutup binlerce yıla denk gelecek gelişmeyi sağlamak gizli bir şekilde yapılamaz. Bu, sürdürülebilir olmayacaktır.

Küçük ilerlemeler devletlerin hamleleri için önemlidir. Bu yüzden belki onlarca yıllık bir gelişme saklı tutulabilir. Ama gelişmelerin istikrarlı ve daha büyük olması isteniyorsa milyonlarca kişiden oluşan yüzlerce farklı alana sahip herkese açık kolektif bilgi birikiminin eline kimse su dökemez.

Tüm Reklamları Kapat

Sıradan halkın ve akademik camianın ulaşmakta zorlandığı teknolojik gelişmeler er ya da geç, ama çok geç olmadan ulaşılabilir hâle gelecektir.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close