Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Batuhan Piren
Üye
6

Siyah tenli ırkların Afrika'da yaşamasının sebebi nedir?

Aslında siyah ten ırkının nasıl oluştuğunu merak ediyorum. Hz.Adem ve Hz. Havva beyaz ise siyah ırk kimlerden günümüze geldi ve bu bağlamda neden siyah tenli insanlar Afrika'da yoğunluk gösteriyor ?
1,182 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ceyda Rüya
Ceyda Rüya
57K UP
Üzerinde durduğum bir soruydu

Güneş ışınları Ekvator ve çevresine dik ve dike yakın açılarla düşer, Afrika kıtası ve diğer benzer enlemlerde yine ten renklerinin koyu olduğunu görürüz.

Melanin koyu kahve renkli bir pigmenttir. Özellikle yaz aylarında güneş kremi sürülmeyen veya fazla güneşe maruz kalınca tenin renginin koyulaşmasını sağlayan pigment, melanindir. Cildin yoğun gelen güneş ışınlarından kendini koruma, savunma mekanizması gibi düşünebilirsin. Solaryum gibi uygulamalar, güneş kremi kullanımı, güneşlenme ve cilt kanseri de yine ciltte bulunan pigmentlerle ilgilidir.

Yukarıda bahsettiğim güneş ışığının yoğun geldiği bölgelerdeki insanların ten renginin güneş ışınlarının daha eğimli geldiği bölgelerdeki insanlardan koyu olması da bu savunma-güneşe dayanıklılık ihtiyacından oluşmuştur. Geçmişten günümüze gelen süreçte doğal seçilimle ten rengi daha koyu olanlar hayatta kalmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya cilt tonu dağılımı haritası.
Dünya cilt tonu dağılımı haritası.

Kaynaklar

  1. The Smithsonian Institution's Human Origins Program. Human Skin Color Variation. (3 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2024. Alındığı Yer: The Smithsonian Institution's Human Origins Program | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Polat Bakar
Öğrenciyim

Ten rengi neye göre değişir?

Öncelikle doğal seçilim ve ortama en iyi uyum sağlayanın seçilmesinin ten rengini de kapsayacağını bilmemiz gerekir. Bu durumda ten rengi gibi bir özelliğin de şartlara uyum sağlaması durumunda avantajlı olan ten rengi genlerinin gelecek nesillere daha çok aktarılması mantıklı olacaktır. Biz insanlar için "beyaz" ve "siyah" ten renkleri söz konusu olsa da, hayvanlar aleminde ten rengi (veya kıl, tüy rengi) sadece bu siyah-beyaz skalada kalmak zorunda değildir. Kısaca ortam şartlarına uygunsa bir ten rengi genetiğinin seçilme ihtimali artar.

Koyuluğuna göre ten renginin avantajları.

Açık ten rengi: Günümüzde 10 insandan 8 inde eksikliği olduğu iddia edilen D vitaminini daha efektif soğurmayı sağlar. Bu sebeple güneşin az geldiği kuzey ve güney kutuplarına yaklaştıkça ten renginin beyaza kaymış olduğunu fark edebilirsiniz.

Koyu ten rengi: Kabul edelim siyahın ışığı daha fazla soğurduğunu hesaba katarsak içgüdüsel olarak güneşin "esmer" ya da "siyah" dediğimiz ciltlere daha fazla zarar vermesi gerektiğini düşünebiliriz.(bunun sebebini ayrıca bir makale olarak profilimden okuyabilirsiniz, yayınlandıysa tabi : ) Ama aslında tam tersi durum hakimdir. Koyu ten rengi savanna gibi ortamlarda güneşin zararlı etkilerini azaltmaktadır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Nina Jablonski. Cilt Renkleri Neden Evrimleşti?. Alındığı Tarih: 14 Ocak 2024. Alındığı Yer: PSU | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz P.
Deniz P.
52K UP
Soruyla bir ilgim yok, 7. sınıfım.

Sanırsam bunun nedeni Afrika'ya güneş ışınlarının daha doğrusal gelmesi. Aynı bizim uzun süre sahilde güneşlenmemiz gibi ancak onların ki çok daha şiddetli. Fakat bu nasıl genetiğe sıçrıyor onu bilmiyorum.

104 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close