Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emin Özbalta
Emin Özbalta
20K UP
Üye 21 Aralık 1 Cevap
1

Sıtma olan insan olmayan insandan daha önce mi donar?

İki tane adam olsun biri sıtma hastalığına sahip diğeri ise sağlıklı ikisinide negatif sıcaklıkta bırakırsak sıtma olan adamın hastalığı donma süresini azaltır mı?
298 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kaan Kurnaz
Kaan Kurnaz
81K UP
MSc Ob&Gyn, RN 1 Ocak

Sorunuzu yanıtlamadan önce sıtma nedir ve vücudunuza ne yapar anlamak gereklidir. Sıtma, bir protozoon hastalığı olup enfekte dişi Anofel türü sivrisineklerin ısırığı ile bulaşmaktadır. İnsanlardaki tüm sıtma enfeksiyonlarının nerdeyse tümünden dört Plasmodium türü sorumludur (nadiren de olsa primatları etkileyen türler de enfeksiyona sebep olmaktadır). Bunlar P. falciparum, P. vivax, P. ovale ve P. malariae'dir. İnsan enfeksiyonu, enfekte dişi anofelin kan emme sırasında tükürük bezlerinden plasmodial sporozoitlerin inoküle edilmesi ile başlamaktadır. Kana geçtikten sonra, merozotiler hızla eritrositleri istila eder ve intraeritrositik yaşam döngüsünde 48 saat sonra (P. malariae için 72 saattir), parazit nerdeyse bütün hemoglobini kullanmış ve kırmızı kan hücresinin tümünü dolduracak şekilde üremiştir. Enfekte kişide epizodlar halinde üşüme ve titremeyi (vazokonstrüksiyon) takip eden yüksek ateş ve taşikardi (vazodilatasyon) ile seyreder ve nöbet bol terleme ve uyku hali ile sonlanır.[1]

Sorunuzun yanıtı ilgili konuda bir deney gerçekleştirmek etik olmayacağından varsayımsal olacaktır ve cevaba ilişkin varsayım plasmodium enfeksiyonun yukarıda bahsettiğimiz patofizyolojisi üzerinden geliştirilebilir. Şöyle ki, plasmodium ile enfekte kişi muhtemelen anemik olacağından kan dolaşımı ve oksijen taşıma kapasitesi olumsuz etkilenir. Buna ek olarak vücudun sıtma ile mücadele etmek için sarf ettiği çaba, harcadığı enerji ve stres göz önüne alındığında termoregülasyon sağlıklı bir insana kıyasla daha az etkili çalışacaktır. Dolayısyla, bahsettiğimiz bu nedenlerden ötürü sağlıklı bir insana kıyasla sıtma ile enfekte bir insanın düşük sıcaklıkta hayatta kalma süresinin kısalması beklenebilir. Ancak P. malariae'nin -70 °C sıcaklıkta 20 ile 60 gün boyunca canlı olarak saklanabildiği göz önüne alındığında[2] ve söz konusu ekstrem sıcaklıklarda hayatta kalmak olduğunda sıtma etkeni olan plasmodiuma karşı pek de bir şansımızın olmayacağı söylenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. N. J. White, et al. (2013). Harrison’s Principles Of İnternal Medicine Türkçe (11. Baskı) Içinde Bölüm 203: Sıtma. ISBN: 978-975-420-971-6. Yayınevi: Nobel Tıp Ki̇tabevleri. sf: 1280.
  2. G. M. Jeffery, et al. (2004). Preservation Of Viable Human Malaria Sporozoites By Low-Temperature Freezing. Elsevier BV, sf: 445-454. doi: 10.1016/0014-4894(55)90036-9. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close