Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
A Ç
A Ç
53K UP
Üye 4 Eylül 1 Cevap
2

Sık yaşanan postural hipotansiyon bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

284 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Üzeyir Yazıcı
7 yıl sağlık sektöründe çalıştım. 5 Eylül

Evet, sık yaşanan postural hipotansiyon veya diğer adıyla ortostatik hipotansiyon, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Postural hipotansiyon, özellikle tansiyonun aniden düştüğü ve baş dönmesi, sersemlik veya bayılma hissine yol açtığı bir durumdur. Bu durum genelde uzun süreli hareketsiz kalma sonrası ani hareketler sırasında gözlemlenir.

Nedenleri arasında;

  • Otonom sinir sistemi bozuklukları: Otonom sinir sistemi, kan basıncını ve kalp atış hızını düzenleyen önemli bir rol oynar. Otonom sinir sistemi bozuklukları, ortostatik hipotansiyona yol açabilir.
  • İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar, kan basıncını düşürebilir ve ortostatik hipotansiyona neden olabilir. Özellikle kan basıncını düzenleyen ilaçlar, antidepresanlar veya bazı kalp ilaçları bu etkiye sahip olabilir.
  • Dehidrasyon: Yetersiz sıvı alımı veya aşırı terleme gibi durumlar dehidrasyona ve dolayısıyla ortostatik hipotansiyona yol açabilir.
  • Yaşlanma: Yaşlılıkta otonom sinir sistemi fonksiyonlarında azalma görülür ve bu da ortostatik hipotansiyon riskini artırır.
  • Altta yatan tıbbi durumlar: Parkinson hastalığı, diyabet, kalp yetmezliği, multipl skleroz gibi durumlar ortostatik hipotansiyon ile ilişkili olabilir.[1]

yer alır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durum altta yatan bir hastalığın işareti olabilir. Sık yaşanan postural hipotansiyonun olası nedenleri arasında şunlar yer alıyor olabilir;

  • Kalp ve Damar Hastalıkları: Kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve ateroskleroz gibi kalp hastalıkları, kanın vücut içinde yeterince dolaşamamasına ve tansiyonun düşmesine neden olabilir.
  • Nörolojik Bozukluklar: Parkinson hastalığı, multisistem atrofi gibi nörolojik hastalıklar da otonom sinir sistemini etkileyerek postural hipotansiyona yol açabilir.
  • Endokrin Hastalıklar: Diyabet, Addison hastalığı veya tiroit bozuklukları gibi hormonal dengesizlikler, kan basıncını düzenleyen mekanizmalarda sorunlara neden olabilir.
  • Dehidrasyon: Yetersiz sıvı alımı veya aşırı sıvı kaybı, kan hacmini azaltarak tansiyonun düşmesine yol açabilir.
  • İlaçlar: Yüksek tansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar da postural hipotansiyona neden olabilir.

Yani böyle bir durumda doğru olan önce Aile Hekimine sonrasında da onun yönlendireceği bölüme başvurmak ve doktorun araştırması sonucu vereceği cevabı beklemektir.

Kaynaklar

  1. SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu. Ortostatik (Postural) Hipotansiyon. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2024. Alındığı Yer: Sanko Hastanesi | Arşiv Bağlantısı
  2. R. Freeman, et al. (2011). Consensus Statement On The Definition Of Orthostatic Hypotension, Neurally Mediated Syncope And The Postural Tachycardia Syndrome. Clinical Autonomic Research, sf: 69-72. doi: 10.1007/s10286-011-0119-5. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Brignole, et al. (2018). 2018 Esc Guidelines For The Diagnosis And Management Of Syncope. Oxford University Press (OUP), sf: 1883-1948. doi: 10.1093/eurheartj/ehy037. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close