Evet, sık yaşanan postural hipotansiyon veya diğer adıyla ortostatik hipotansiyon, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Postural hipotansiyon, özellikle tansiyonun aniden düştüğü ve baş dönmesi, sersemlik veya bayılma hissine yol açtığı bir durumdur. Bu durum genelde uzun süreli hareketsiz kalma sonrası ani hareketler sırasında gözlemlenir.
Nedenleri arasında;
- Otonom sinir sistemi bozuklukları: Otonom sinir sistemi, kan basıncını ve kalp atış hızını düzenleyen önemli bir rol oynar. Otonom sinir sistemi bozuklukları, ortostatik hipotansiyona yol açabilir.
- İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar, kan basıncını düşürebilir ve ortostatik hipotansiyona neden olabilir. Özellikle kan basıncını düzenleyen ilaçlar, antidepresanlar veya bazı kalp ilaçları bu etkiye sahip olabilir.
- Dehidrasyon: Yetersiz sıvı alımı veya aşırı terleme gibi durumlar dehidrasyona ve dolayısıyla ortostatik hipotansiyona yol açabilir.
- Yaşlanma: Yaşlılıkta otonom sinir sistemi fonksiyonlarında azalma görülür ve bu da ortostatik hipotansiyon riskini artırır.
- Altta yatan tıbbi durumlar: Parkinson hastalığı, diyabet, kalp yetmezliği, multipl skleroz gibi durumlar ortostatik hipotansiyon ile ilişkili olabilir.[1]
yer alır.
Tüm Reklamları Kapat
Bu durum altta yatan bir hastalığın işareti olabilir. Sık yaşanan postural hipotansiyonun olası nedenleri arasında şunlar yer alıyor olabilir;
- Kalp ve Damar Hastalıkları: Kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ve ateroskleroz gibi kalp hastalıkları, kanın vücut içinde yeterince dolaşamamasına ve tansiyonun düşmesine neden olabilir.
- Nörolojik Bozukluklar: Parkinson hastalığı, multisistem atrofi gibi nörolojik hastalıklar da otonom sinir sistemini etkileyerek postural hipotansiyona yol açabilir.
- Endokrin Hastalıklar: Diyabet, Addison hastalığı veya tiroit bozuklukları gibi hormonal dengesizlikler, kan basıncını düzenleyen mekanizmalarda sorunlara neden olabilir.
- Dehidrasyon: Yetersiz sıvı alımı veya aşırı sıvı kaybı, kan hacmini azaltarak tansiyonun düşmesine yol açabilir.
- İlaçlar: Yüksek tansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, antidepresanlar gibi bazı ilaçlar da postural hipotansiyona neden olabilir.
Yani böyle bir durumda doğru olan önce Aile Hekimine sonrasında da onun yönlendireceği bölüme başvurmak ve doktorun araştırması sonucu vereceği cevabı beklemektir.
Kaynaklar
- SANKO Üniversitesi Hastanesi Yayın Kurulu. Ortostatik (Postural) Hipotansiyon. Alındığı Tarih: 5 Eylül 2024. Alındığı Yer: Sanko Hastanesi | Arşiv Bağlantısı
- R. Freeman, et al. (2011). Consensus Statement On The Definition Of Orthostatic Hypotension, Neurally Mediated Syncope And The Postural Tachycardia Syndrome. Clinical Autonomic Research, sf: 69-72. doi: 10.1007/s10286-011-0119-5. | Arşiv Bağlantısı
- M. Brignole, et al. (2018). 2018 Esc Guidelines For The Diagnosis And Management Of Syncope. Oxford University Press (OUP), sf: 1883-1948. doi: 10.1093/eurheartj/ehy037. | Arşiv Bağlantısı