Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Sigara tamamen yasaklanmalı mı? Neden?

467 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Emir Bayar
62K UP
Evrim alanında araştırmacı

Kesinlikle. Neden yasaklanabilir tüm insanların sağlıklı ve optimal şekilde çalışması için. Ama tek sigaranın yasaklanması yetmez çünkü insanın optimal çalışmasını sigara haricinde engelleyen bir sürü şey hala yasak değil ve reklamları bile yapılıyor. Sigara tamamen yasaklanacaksa fast food da yasaklansın, paketli gıdalar abur cuburlar da yasaklansın, sodalar da yasaklansın, ayçiçek yağı bitki yağları da yasaklansın, alkol de yasaklansın, ekmek de yasaklansın böyle gider liste :D. Bunların bazıları da bağımlılık yapar sigara gibi. Onun haricinde sigaranın tamamen yasaklanmasında bir anlam görmüyorum. Yukarıdaki saydıklarımdan bazıları hayat kalitenizi "genlerinize göre" olmakla beraber sigaradan çok daha kötü etkiliyor. Sigaranın ömrünüzü de yukarıdakilerden daha az kısalttığı durumlar var. Sigara tabii ki kötü bir alışkanlık ve sağlığa zararlı ama bence medya sırf kötü koktuğu ve etkileri bazı insanlarda daha şiddetli göründüğü için daha çok üstüne gidiyor diğerleri de sigara kadar hatta bazı durumlarda daha kötüyken. Tütünü kontrol eden firmalar diğerlerini kontrol eden firmalar kadar büyük değil. (coca cola devlet insanlarına rüşvet verebiliyor mesela bazı ülkelerde coca colanın üstüne sağlık uyarısı etiketi zorunlu olacaktı ama uygulanmadı)

Kaynaklar

  1. Institute for Health Metrics and Evaluation. Health By Location. Alındığı Tarih: 27 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Institute for Health Metrics and Evaluation | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Timuçin Ata Şenses
Psikolojik Danışman / Psikoterapist

Amaç bağımlılığın önüne geçmek ise; toplumdaki "yasak olanın merak uyandırması" inancının aksine yasaklamalar bağımlılık oranlarını düşürmekte etkilidir. Herhangi bir maddeyi yasaklı hale getirmek, o maddeyi belirli ortamlara ve belirli topluluklara hapsetmek anlamına gelir. İnsanların bağımlılık davranışları incelendiğinde toplumun bazı kesimlerinin (sosyoekonomik düzeyi düşük, genç yetişkin, eğitim seviyesi düşük vb.) daha fazla risk altında olduğu bilinmektedir. Buna ek olarak bağımlı olan kişilerin tercih ettiği madde ya da davranışın onun için en ulaşılabilir olan madde ya da davranış olduğunu biliyoruz. Bu da demek oluyor ki bir madde ne kadar ulaşılabilir ise bağımlılık oranı da o kadar yüksektir. Avrupa uyuşturucu raporuna göre; Avrupa' da en çok kullanılan uyuşturucu madde esrar ve kokaindir.[1] Bunun en temel sebeplerinden biri ise bu maddelerin bazı ülkelerde denetimli olarak legal hale getirilmiş olması ve hatta eğlence amaçlı kullanılıyor olmasıdır. Raporda incelenen maddeler arasında en az kullanılan maddeler ise eroin ve diğer opioidler olarak gösterilmiştir. Yine bu durumun da en temel sebeplerinden biri eroin gibi maddelerin hammaddesinin üretiminden dağıtımına kadar olan sürecin devletlerin sıkı kontrolünde olması ve kullanımının zor olmasıdır. Özetle; herhangi bir maddenin üretimi, dağıtımı ve kullanımı ile ilgili koşullar ne kadar kolaylaşırsa kullanım oranı da o kadar artmaktadır. Üretimi dağıtımı ve kullanımı oldukça kolay olan tütün ürünleri için de aynı koşullar düşünüldüğünde vergi oranlarındaki artışları ve kullanım alanı kısıtlamalarının koşulları zorlaştırdığı görülmüştür. Bu durum da kullanım oranlarında anlamlı düzeyde düşüşe sebep olmuştur. Özetle iyi planlanmış denetleme ve kısıtlamaların tütün kullanımı oranlarını bir miktar düşürmede etkili bir yol olduğu söylenebilir. [2]

Kaynaklar

  1. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi. (2022). Avrupa Uyuşturucu Raporu 2022: Eğilimler Ve Gelişmeler. Avrupa Toplulukları Resmî Yayınlar Bürosu. doi: 10.10,2810/206416. | Arşiv Bağlantısı
  2. Seval Çalışkan, et al. (2018). Dünyada Tütün Kontrol Uygulamalarının Küresel Ölçekte Değerlendirilmesi. Türk Dünyası Uygulama Ve Araştırma Merkezi Halk Sağlığı Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close