Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Masal Eraslan
Üye 13 Ekim
0

Şiddetin önlenmesinde cezanın rolü nedir?

Münazara için lazım
180 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Ceza: Demokraside esas oğlan, zıttında figürandır!

Şiddetin önlenmesinde ceza önemli bir caydırıcıdır. Fakat tek başına yeterli değildir.

Ceza; Suç teşkil eden bir davranışın, tercihin vb. sonucunun ne olacağının önceden belirlenmesi ve bilinç düzeyine çıkarılması açısından ve ilksel olarak önemli bir caydırıcıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak bunun işlevsel olabilmesi için bireyin yahut grupların bu bilince sahip olması ve suç teşkil eden davranış veya tercihlerinin ceza olarak sonuçlarının ne olacağını net olarak bilmeleri gerekir. Bu ancak eğitim ile mümkündür.

Ancak bunun eğitim ile sağlanmasının önünde tercihen engeller var ise ve toplum henüz bu aşamaya gelecek eğitsel alt yapıdan yoksun (cahil) bırakılmış ise, haliyle ceza; önceden ve bir engelleyici, frenleyici görevi görmekten uzaklaşır.

Bundan sonrası artık suç teşkil eden fiilin-eylemin gerçekleştiği aşamadan sonrasına yönelik bir değerlendirmeyi gerektirir. Bu aşamadan sonraki cezanın caydırıcılığı her ne kadar sınırlı olsa da verilen cezanın ne kadar hakkaniyetli olduğu ile ilgili olarak ceza, fiilin-eylemin sahibine-sahiplerine ya tamam ya da devam dedirtir.

Tamam dedirten ceza aynı zamanda emsal olması açısından dolaylı da olsa caydırıcı niteliği taşır. Ancak suç teşkil eden fiile-eyleme yönelik ve gerçekleştikten sonra verilen cezanın caydırıcılığı yok ise, hele ki fiil-eylem doğrudan veya dolaylı ve ayrımcı bir kafa ile kişi veya gruplarca destekleniyor ve alkışlanıyor ise, bunu yapanlar yetkin ve etkin ise ve yasalar da, yasaları uygulayanlar da bu atmosferin etkisinden kurtulamıyor ise ceza; kimileri için ve haksız olarak amansız bir terbiye, yola getirme, biat ettirme ve baskılama aracına, başka birileri için ve yine haksız olarak ve adının tersi olacak şekilde bir ödüllendirme ve teşviğe dönüşebilir.

Bunu belirleyen yegane şey ilgili ülkenin demokrasi ne denli içselleştirip işlevselleştirdiğidir, karnesidir. Ya esas oğlan ya da figürandır.

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Bahri ÖZTÜRK, et al. (1998). Uygulamalı Ceza Hukuku. Yayınevi: Seçki̇n Yayinevi̇. sf: 494.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close