Sevr Antlaşması 1. Dünya Savaşı’nın sonrasında Osmanlı Devleti ile İngiltere, Fransa, İtalya, Japonya, Yugoslavya, Romanya, Çekoslovakya, Polonya, Portekiz, Belçika, Yunanistan ve Ermenistan arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Fransa’nın başkenti Paris’in bir semti olan Sevr kasabasında 10 Ağustos 1920'de öğleden sonra saat 16.00’da imzalanmıştır.[1]
Başlangıçta bu antlaşmaya sıcak bakmayan Osmanlı Devleti İtilaf Devletleri’nin San Remo Konferansında hazırladıkları barış antlaşması şartlarının Osmanlı Devleti tarafından kabul edilmemesi Yunanların Bursa, Balıkesir ve Uşak’ı işgal etmeleri. İngilizlerin Mudanya ve Balıkesir’e askeri çıkarma yapmaları üzerine antlaşmayı imzalamak zorunda kalmıştı.
Antlaşma imzalandığı sırada Meclis-i Mebusan’ın kapalı olduğundan bu antlaşma mecliste onaylanmamış ve bu sebeple hukuken geçersiz sayılmıştır.
Ayrıca bu antlaşma; Misak-ı Milli’yi ortaya koymuş olan TBMM antlaşmayı kati suretle reddetmiş antlaşmayı imzalayan heyeti vatan haini ilan etmiştir.
Kaynaklar
- Atatürk Ansiklopedisi. Sevres (Sevr) Antlaşması (10 Ağustos 1920) - Atatürk Ansiklopedisi. (15 Mart 2021). Alındığı Tarih: 1 Şubat 2024. Alındığı Yer: Atatürk Ansiklopedisi | Arşiv Bağlantısı