Sera gazları ile dünyadan seken (yansıyan) ışınların pek alakası yok. Heleki küresel ısınmada. Zaten ısı (bu fiziğin konusu bu konuya çok hakim değilim) boşlukta yayılamaz. Hal buyken ısı dünyada oluşacak. Sera gazları da tam burda iş yapıyor. Aslında ona ısmını veren de bu. Sera etkisi yaratması. Eğer bir seraya girdiyseniz içerisi oldukça fazla gün ışığı alır. Ve dışarıdan da bu durum oldukça fark edilir. Hal buyken yani ışık dışarı geri çıkabilir. Ancak ışığın yansıması ve etrafa çarpması sonucu oluşan ısı dışarı çıkamaz. Ve içeride kalır. Bu yüzden de içerisi dışarıdaki havaya rağmen giderek ısınır.
Bu durum dünyada da aynısıdır. Dünya da uzaya bir ısı bırakır. Az da olsa. Özellikle atmosferin ozonosfer katmanı civarında. Ve bu dünyada oluşan ısı uzaya geri gönderilemez. Bu gazlar o ısıyı tutar.
Ancak bu tartışmalı ve ciddi açıkları olan bir teoridir.
Bir kaç nedenden dolayı.
1) stratosferde dahil üst katmanlarda hava sirkülasyonu dikey değildir. Yataydır. O halde bu gazlar nasıl yukarı ozonosfere çıkar ?
2) Sera gazları dünyanın iklimini değiştirmede ne kadar etkili olabilir ? Zaten hiç bir zaman stabil bir iklim (jeolojik zamanlar içerisinde) yoktur. Yani iklim de uzun süreli de olsa değişir ve değişecektir.
3) Eğer sera gazları atmosferin bir nevi terlemesini engelliyorsa yani dünyadaki ısıyı uzaya gitmesini engelliyorsa o halde atmosferin 2. Katmanı olan stratosferde neden Troposferin tam aksine ısı olayı gerçekleşir.
(Stratosferde, traposferdeki gibi her 200 metre yükseklikte ısı 1 derece düşmez. Tam tersine ısı artışı görünür. O halde o ısıyı tutma ve dünyanın ısınmasında nasıl bir etki var. Çünkü tüm metodolojik olaylar troposferde gerçekleşir)
4) Volkan patlamaları dünyayı ciddi derecede soğumaya iter. Çünkü volkanlardan çıkan bu gazlar atmosferin üst katmanlarında toplanır ve ayna görevi görerek direk ışığın büyük kısmını yansıtabilir.(Bu yılın biraz daha soğuk geçmesinin de nedeni budur. 5 tane aktif volkan hareketi görüldü). O halde nasıl dünya bir kaç derece ısınabiliyor ? Burdaki sera gazı etkisi nedir ?
Soruları biraz muallakta kalır. Küresel bir iklim değişikliği olduğu açık. Bu zaten olacaktı. Buna şaşırmıyoruz. Sadece şu an alıştığımız iklim bir geçiş iklimiydi. (20 bin yıllık). Ve sonuna geldik. Yaklaşık ömrü de 20 ile 25 bin yıl sürecekti. Biz bunu saldığımız gazlarla biraz daha öne çektik. Bu da aşikar. Ve dünyada bir küresel ısınma var demek de yanlış. Bir iklim değişikliği yaşanıyor. Ve bunun başındayız. Bu çok sert ve radikal zaten olamaz. Yavaş yavaş (insan ömrü açısından) olacak. Yeni iklimleri kaçımız görebiliriz bu da tartışma konusu. Ancak burdaki etkimiz hala tartışılır. Eğer volkaniz hareketler bu şekilde devam ederse dünyayı bekleyen iklim daha soğuk hatta buzul çağı olabilir. Tabi buna bir süper volkan patlaması yaşanırsa anında bizleri bir buzul çağına sokabilir.
Beklenen iklim daha sert ve kurak olacağı yönde. Ancak öncesinde bizleri ciddi bir soğuma bekliyor olabilir. Bu sert ve kurak iklimin ısısı soğuk mu yoksa sıcak mı olacağı da hala bir araştırma konusu.
Bu durumu daha da detaylandırabilecek ancak bir jeoloji ve meteroloji uzmanı olabilir. Daha da detaylara ihtiyacınız varsa onlarla iletişime geçebilirsiniz.