Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 15 Mayıs 2022 2 Cevap
2

Sera gazları Güneş ışığının uzaya yansımasını engelliyorsa Güneş ışığı dünyaya nasıl giriyor?

971 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Egemen Sak
Egemen Sak
62K UP
Sosyal Bilgiler Öğretmeni 20 Mayıs 2022

Sera gazları ile dünyadan seken (yansıyan) ışınların pek alakası yok. Heleki küresel ısınmada. Zaten ısı (bu fiziğin konusu bu konuya çok hakim değilim) boşlukta yayılamaz. Hal buyken ısı dünyada oluşacak. Sera gazları da tam burda iş yapıyor. Aslında ona ısmını veren de bu. Sera etkisi yaratması. Eğer bir seraya girdiyseniz içerisi oldukça fazla gün ışığı alır. Ve dışarıdan da bu durum oldukça fark edilir. Hal buyken yani ışık dışarı geri çıkabilir. Ancak ışığın yansıması ve etrafa çarpması sonucu oluşan ısı dışarı çıkamaz. Ve içeride kalır. Bu yüzden de içerisi dışarıdaki havaya rağmen giderek ısınır.

Bu durum dünyada da aynısıdır. Dünya da uzaya bir ısı bırakır. Az da olsa. Özellikle atmosferin ozonosfer katmanı civarında. Ve bu dünyada oluşan ısı uzaya geri gönderilemez. Bu gazlar o ısıyı tutar.

Ancak bu tartışmalı ve ciddi açıkları olan bir teoridir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir kaç nedenden dolayı.

1) stratosferde dahil üst katmanlarda hava sirkülasyonu dikey değildir. Yataydır. O halde bu gazlar nasıl yukarı ozonosfere çıkar ?

2) Sera gazları dünyanın iklimini değiştirmede ne kadar etkili olabilir ? Zaten hiç bir zaman stabil bir iklim (jeolojik zamanlar içerisinde) yoktur. Yani iklim de uzun süreli de olsa değişir ve değişecektir.

3) Eğer sera gazları atmosferin bir nevi terlemesini engelliyorsa yani dünyadaki ısıyı uzaya gitmesini engelliyorsa o halde atmosferin 2. Katmanı olan stratosferde neden Troposferin tam aksine ısı olayı gerçekleşir.

Tüm Reklamları Kapat

(Stratosferde, traposferdeki gibi her 200 metre yükseklikte ısı 1 derece düşmez. Tam tersine ısı artışı görünür. O halde o ısıyı tutma ve dünyanın ısınmasında nasıl bir etki var. Çünkü tüm metodolojik olaylar troposferde gerçekleşir)

4) Volkan patlamaları dünyayı ciddi derecede soğumaya iter. Çünkü volkanlardan çıkan bu gazlar atmosferin üst katmanlarında toplanır ve ayna görevi görerek direk ışığın büyük kısmını yansıtabilir.(Bu yılın biraz daha soğuk geçmesinin de nedeni budur. 5 tane aktif volkan hareketi görüldü). O halde nasıl dünya bir kaç derece ısınabiliyor ? Burdaki sera gazı etkisi nedir ?

Soruları biraz muallakta kalır. Küresel bir iklim değişikliği olduğu açık. Bu zaten olacaktı. Buna şaşırmıyoruz. Sadece şu an alıştığımız iklim bir geçiş iklimiydi. (20 bin yıllık). Ve sonuna geldik. Yaklaşık ömrü de 20 ile 25 bin yıl sürecekti. Biz bunu saldığımız gazlarla biraz daha öne çektik. Bu da aşikar. Ve dünyada bir küresel ısınma var demek de yanlış. Bir iklim değişikliği yaşanıyor. Ve bunun başındayız. Bu çok sert ve radikal zaten olamaz. Yavaş yavaş (insan ömrü açısından) olacak. Yeni iklimleri kaçımız görebiliriz bu da tartışma konusu. Ancak burdaki etkimiz hala tartışılır. Eğer volkaniz hareketler bu şekilde devam ederse dünyayı bekleyen iklim daha soğuk hatta buzul çağı olabilir. Tabi buna bir süper volkan patlaması yaşanırsa anında bizleri bir buzul çağına sokabilir.

Beklenen iklim daha sert ve kurak olacağı yönde. Ancak öncesinde bizleri ciddi bir soğuma bekliyor olabilir. Bu sert ve kurak iklimin ısısı soğuk mu yoksa sıcak mı olacağı da hala bir araştırma konusu.

Bu durumu daha da detaylandırabilecek ancak bir jeoloji ve meteroloji uzmanı olabilir. Daha da detaylara ihtiyacınız varsa onlarla iletişime geçebilirsiniz.

134 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Barış Kurt
Barış Kurt
67K UP
akademisyen, kimyager 20 Mayıs 2022

Aslında soru şu açıdan doğru: Evet, sera gazları fazlalaştıklarında atmosferin belli bir seviyesinde birikerek güneş ışığının dünyaya girmesini de engellerler. Hatta dinozorları yok eden meteor dünyaya çarptıktan sonra oluşan sera gazları güneşi tamamen kapatarak buzul çağının başlamasına neden oldu diye düşünülür. Bu açıdan evet dünyaya girişi de sera gazları engelleyebilirler ama sera gazları genellikle ağır gazlar olup atmosferin biraz daha aşağısında yer alırlar, atmosferin en dış ve değişken tabakası en hafif olan hidrojen gazlarından -ki miktarı çok azdır- ibaretken aşağı inildikçe genel olarak daha ağır gazlarla karşılaşılır, SO2 mesela molekül kütlesi 64g/moldur ve ve yeryüzüne çok yakın yerde yuvalanır H2O dan oluşan (molekül kütlesi:18) buluttan gelen su yukarıdan bu gazın üzerine indiği zaman da sülfirik asit (H2SO4) şeklinde asit yağmurlarına dönüşür. Kısacası güneş ışığı uzaydan gelirken zaten bu gazlar üst tabakalarda olmadığından rahatça bulut seviyesi civarına kadar, ozon tabakasındaki uv filtresi haricinde neredeyse engellemeksizin gelir, bu seviyeden sonra senin sorun başlıyor: bu seviyenin altına inip de neden üstüne çıkamaz? Aslında ikisini de eşit oranda engeller bu gazlar ancak güneş ışığı yeryüzüne inip bir cisme çarptıktan sonra artık termal enerjiye dönüşür işte sera gazları burada iş başına geçerler: Güneş ışığını doğrudan absorbe etmeseler bile termal enerjiyi absorbe ederler -bu moleküllerin titreşimi ile ilgili bir konudur biraz da kuantum tünelleme v.s.. işin içine girer- böylece geceleyin güneş gittikten sonra bile o yer artık soğuyamaz ve zamanla oranın senelik ısısı 10 senelik ısısı ve 100 senelik ortalama ısısı artar ve orada iklim değişikliği gerçekleşmiş olur.

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close