Bu virüsün damlacık yoluyla bulaştığını ve belli bir mesafe sonrasında da yer çekimine yenildiğini biliyoruz. Bir toz tanesi de yer çekimine yenilmektedir ama etkili bir rüzgarda bu toz fırtınasına dönüleşebiliyor. Ha keza bir a4 kağıdı ceryanda kaldığı zaman uçabiliyor ki virüsten kat be kat ağır bir nesne. Bu virüsün de rüzgarda, ceryanda, hvac ortamında uçup, uçmadığını söyleyen bir deney sonucu var mıdır? Bu bulaşıcılık sadece grip, nezle gibi sadece damlacık yoluyla olsaydı bu kadar yayılmayacağını düşünüyorum.
SARS-CoV-2 hava ile bulaşır mı bilmiyorum, zannetmiyorum; ama havadaki partiküller ile bulaşıyor. A4 kağıdı daha ağır olmasına rağmen uçuyor demişsin ancak ağırlık değil yüzey alanı burada etkili olan aslında. Vakumlu bir ortamda kuş tüyü ve bowling topu aynı anda yere düşer. Konuya geri dönersek, rüzgarın hızına bağlı olarak partiküller daha uzaktaki insanları da etkileyebilir ancak hâlâ damlacık dediğin hâlde bulaşacaktır.
Bu konuda yeni çalışma sonuçları yayınlansa da Dünya Sağlık Örgütü önerilerini değiştirmedi.
Hastalığın ana bulaş yolu enfekte kişinin konuşması, öksürmesi ve hapşırması ile yayılan damlacıkların diğer kişinin ağız, burun ve gözleri yoluyla vücuda girişidir.
Diğer bulaş yolu, virüsün bulunduğu yüzeye temas eden kişinin ellerini ağzına, burnuna ve gözlerine götürmesidir.
Yüzeylerden bulaş yolu riski verilmesine rağmen doğrudan damlacıkla bulaş temel yoldur.
Yeni çalışmalarda deneysel bazı ortamlarda virusun havada asılı kaldığı (airborne) söylense de Dünya Sağlık Örgütü bu deneysel sonuçlardan yola çıkarak bulaşın öngörüsünün yapılamayacağını ifade ederek mevcut bulaş önerilerini değiştirmemiştir.
Bu çalışmalara dair yorumları linkte bulabilirsiniz.
Sağlıkla kalın..