Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Kaya
Ali Kaya
362K UP
Üye 19 Ekim 2023
13

Sanal sayıları fizikte nerelerde kullanıyoruz veya kullanıyor muyuz?

1,590 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yağmur Elif Yıldırım
matematik meraklısı 22 Ekim 2023

Günümüzde parçacık fiziği, elektrik mühendisliği gibi birçok bilimsel alan karmaşık sayılara güvenir hale geldi. Sanal sayılar, uzun zamandır kuantum mekaniğinin en önemli denklemlerinde karşımıza çıkıyor.

Kaynaklar

  1. Matematiksel. Matematik Ve Daha Fazlası İçin - Matematiksel. (4 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2023. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Noyan Küçükgültekin
Yazılım Geliştiricisiyim 26 Ekim 2023

Evet, sanal sayılar fizikte birçok alanda kullanılır. Özellikle kuantum mekaniği ve elektromanyetik teori gibi bazı temel fizik dallarında sanal sayılar önemli bir role sahiptir.

Örneğin;

Kuantum Mekaniği:[1] Schrödinger denkleminde ve kuantum mekaniğindeki diğer formülasyonlarda sıkça karşılaşılan i (sanal birim) terimi bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle dalgafonksiyonları genellikle karmaşık sayılardan oluşur ve bu, bir sistemin kuantum durumunu açıklamada önemlidir.

Elektromanyetik Teori:[2] Alternatif akım analizinde, fazörler (zaman bağımlılığını ortadan kaldırarak AC dalgalarını daha kolay analiz edebilmek için kullanılan vektörel gösterimler) karmaşık sayılarla ifade edilir. Sanal birim, faz farklarını ve reaktansı temsil eder.

Rezonans:[3] Fizikte ve mühendislikte, rezonans olaylarını tanımlamak için genellikle karmaşık sayılar kullanılır. Özellikle elektrik mühendisliğinde, bir devrenin frekansa bağlı tepkisini incelemek için karmaşık impedans ve admitans kavramları kullanılır.

Sinyal İşleme:[4] Fourier dönüşümü, bir sinyali frekans bileşenlerine ayırmak için kullanılır ve genellikle karmaşık sayılarla ifade edilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dinamik Sistemler:[5]Bazı diferansiyel denklemlerin çözümleri karmaşık sayılarda bulunabilir, bu da bu sistemlerin osilasyon veya dönüş hareketleri için sanal sayıların kullanılmasını gerektirebilir.

Bu örnekler, sanal ve karmaşık sayıların fizikte nasıl kullanıldığının sadece birkaç örneğidir. Genel olarak, sanal sayılar fizikteki birçok problemi analiz etmek ve çözmek için güçlü ve esnek bir araç olarak kullanılır.

Kaynaklar

  1. D. J. Griffiths. (2004). Introduction To Quantum Mechanics. ISBN: 9780131118928.
  2. D. J. Griffiths. (1998). Introduction To Electrodynamics. ISBN: 9780138053260.
  3. J. W. Nilsson. (2011). Electric Circuits.
  4. A. V. Oppenheim. Discrete-Time Signal Processing (Prentice-Hall Signal Processing Series). ISBN: 9780137549207. Yayınevi: Prentice Hall.
  5. C. T. Outlines. (2014). Studyguide For Nonlinear Dynamics And Chaos: With Applications To Physics, Biology, Chemistry, And Engineering By Steven H. Strogatz, Isbn: 9780813349107. ISBN: 9781497029712. Yayınevi: Cram101.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Amatör, matematik meraklısı 22 Ekim 2023

Sanal sayıları ya da daha doğrusu karmaşık sayıları fizikte kullanıyoruz evet. Sanırım genellikle kuantum mekaniğinin olasılıksal açıklaması(demek istediğim olasılık genliği) için kullanılıyor diye biliyorum ve ayrıca Elektromanyetizma ve elektrik mühendisliğinde de kullanılmaktadır ama elbet başka kullanım alanları da vardır.[1]

Kaynaklar

  1. science direct. Probability Amplitude - An Overview | Sciencedirect Topics. Alındığı Tarih: 22 Ekim 2023. Alındığı Yer: Science Direct doi: 10.1016/B978-0-12-472284-2.50020-2. | Arşiv Bağlantısı
  2. Wikipedia. Complex Number. (17 Ekim 2023). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2023. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlber İlber
İlber İlber
66K UP
Öğrenciyim fizik kimya matematik ve biyoloji bilgim iyi. 22 Ekim 2023

Sanal yani (imajiner)sayılar karekökte (-) sayıların çıkmasının imkânsızlığında türettiğimiz soyut asıllı sayılardır ve eğer fizik denklemleri de temelde karekök (-)'li sayılar oursa bu mümkün pluna bilir peki bu mümkünmü elbette mümkün tabikide mantığıyla beraber örneği;Karmaşık sayılar ile hızlı hesaplar

Örneğin alfa (α) gibi bir gerçek sayı alın, i ile çarpın ve bunu üstel fonksiyon olarak yazın (eαi). Ne elde edersiniz? Karmaşık sayılar düzleminde eαi sayısı çapı 1 birim olan bir dairenin kenarı, yani onu saran çember üzerinde yer alır. eαi çemberi oluşturan sonsuz sayıdaki noktalardan biri olur ve α değeri artarken diğer noktalara da karşılık gelir. Böylece çemberin tamamını çizersiniz (resme bakın). Özetle eαi üstel fonksiyonu karmaşık sayılardan oluşur.

Peki bu sayının sadece gerçek veya sanal bileşenini alırsanız ne olur? O zaman resimdeki gibi bir salınım elde edersiniz. Resimdeki kırmızı ve yeşil noktalar karmaşık sayının değeri artarken gerçek ve sanal bileşenlerin salınımlarına karşılık gelir. Beyaz nokta tabii ki karmaşık sayının kendisidir. Nitekim bu karmaşık üstel fonksiyonu kosinüs (α) + i.sinüs (α) toplamıyla gösteririz ancak dahası var:

Tüm Reklamları Kapat

eαi ve eβi gibi iki karmaşık üslü sayı alıp bunları çarparsanız (eαi . eβi) bunun sonucunu hesaplamak için üslü kısımları toplamak yeterli olur: e(αi + βi). Karmaşık sayı kısmını saymazsanız bu da okuldan alışık olduğumuz basit bir matematik işlemidir. Oysa cos (α) . cos (β) ile cos (β) . cos (α) çarpımları birbirine eşit değildir. Bu işlemler 2 x 3 ile 3 x 2 gibi aynı sonucu vermez. Bu nedenle bir fizik denklemini karmaşık sayılarla hesaplarız. Oysa denklemin çözümünü ya gerçek sayı ya da sanal sayı olarak alı[1]rız.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close