Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Arda Önal
Üye 1 ay önce 2 Cevap
2

Samanyolu'nun fotoğrafları gerçeği yansıtıyor mu?

Biz şimdi uzaydaki pek çok nesnenin fotoğrafını çekebiliyoruz, çok uzaktaki yıldızlar olsun komşu galaksiler olsun vesaire. Fakat Samanyolu galaksisinin resimlerini nasıl çekebiliyoruz? Çünkü internetteki tüm resimlerde sanki galaksinin dışından çekilmiş gibi. Umarım anlatabilmişimdir kafamdaki soruyu. Şimdiden teşekkür ederim.
320 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ayşe Irmak
Ayşe Irmak
26K UP
Lise öğrencisi 1 ay önce

Soruyu bildiğim kadarıyla cevaplayacağım. Samanyolu Galaksisi'nin şu ana kadar fotoğrafı çekilmedi, çekilmesi de belki yüzlerce binlerce hatta milyonlarca ışık yılı boyunca mümkün olmayacak. Çünkü galaksi devasa bir kavram. Şu ana kadar gördüğümüz fotoğraflar ise bilgisayar ortamında oluşturulmuş görseller. Yani Samanyolu Galaksisi'nin büyük ihtimalle gerçeğe yakın versiyonunu gösteriyorlar.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serdar Çakmak
34 yaşında Mimar, sanatçıyım, bilim ve felsefe araştırmacısıyım 1 ay önce

Merhaba, astrofiziksel gözlem ve hesaplamalar yapılarak yıldızların büyüklükleri, kimyasal yapıları, uzaklıkları hakkında tutarlı bilgiler elde edebilmek mümkün.

Öncelikle tabi gökyüzünde bir parıltıya baktığınız zaman detay bilgi edinmeden evvel gökyüzündeki konumunu belirlemek gerekiyor. Buna ekvatoryal koordinat sisteminde yıldızın konumu deniyor. Sağ açıklık (α) ve Dik açıklık (δ) ile tanımlanır. Ardından yakın yıldızlar için Paralaks yöntemi kullanılır, Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketinden kaynaklanan yıldızın arka plana göre konum değişimi ölçümlenir. Trigonometriden yararlanarak kayma açısı (𝑝) (arc cinsinden) ölçülür. Ancak bu yöntem 1000 ışık yılı uzaklıktaki yıldızlara kadar etkili bir ölçüm yolu olur. Bu durumda Spektroskopik Paralaks yöntemi kullanılır, yani yıldız tayfı (spektrumu) ölçülür. Sıcaklık bilgileri ve tayf sınıfına göre mutlak parlaklığı yıldız sınıfına göre belirlenir fakat görünür parlaklık ile karşılaştırarak bir fikir elde edilmiş olur. Ayrıca Doppler Etkisine bakılır yani bize yaklaşıyorsa maviye kayma (blueshift) uzaklaşıyor ise kırmızıya kayma (redshift) gözlemlenip ölçümlenebilir. Bu da bize çok önemli bilgiler verir. Ve son olarak uzun dönemli gözlemler ile yıldız hareketi an an kaydedilir buna da Astrometri deniyor. Hipparcos ve Gaia gibi uydular milyonda bir arc saniye hassasiyetle yıldız konumlarını hesaplayabiliyorlar.

Sonuç olarak bu yıldızların bize göre konumlarını çıkarmış oluyoruz. Galasimizin merkezi konumunun çoğu galakside olması gerektiğini beklediğimiz gibi galaksi merkezinde yer alan süper kütleli dev kara delik Sagittarius A olduğunu bildiğimize göre buna göre ve Güneş Sistemimizin konumlarına göre diğer tüm kataloglanmış yıldızların da konumlarını ve hatta yörüngelerini (hareketlerini) sanal ortamda simüle edebiliyoruz. Bu sayede bilgisayar grafik imgeleme (CGI) tekniklerini kullanarak bilimsel verileri matematiksel olarak doğru bir biçimde işleyerek görseller oluşturabilmekte bilim insanları konunun uzmanı görsel sanatçılar ile çalışarak.

Tüm Reklamları Kapat

CGI konusunda 20 seneye yakın deneyim sahibi olduğum için ilgili üretim süreçlerine tümüyle vakıfım. Grafiksel imgeleme ve bir şeyi simüle etmeden evvel şayet somut anlamda gerçeklik bire bir işlenecek, yani simüle edilecek ise yukarıda bahsettiğim bilimsel gözlem, matematiksel hesap ve en nihayetinde yıldızın özellik, konum ve hareketlerine yönelik katalog bilgiler simülasyonun ilgili algoritmasına bir bir giriliyor. Bu Samanyolu galaksisi için milyarlarca satır bilgi anlamına geliyor. Bunları tutarlı olarak girdiğinizde karşınıza ilgili yazılımlar vasıyasıyla gerçek ile hemen hemen bire bir doğrulukta görseller açığa çıkarabiliyorlar. NASA ve ESA bu yöntemleri kullanıyor tabi fakat süper bilgisayarlar ile yapıyorlar: NASA Pleiades Süper Bilgisayarı, 4.64 petaflop (PFLOP) işlem gücü, 241.000’den fazla CPU çekirdeği muazzam bir kapasiteye sahiptir. Günümüzde ayrıca bir takım grafiksek hatalar ve hesap eksiklikleri yapay zeka destekli de tespit edilip bilimsel açıdan çok daha doğru sonuçlar elde ediliyor.

Umarım bu bilgiler yardımcı olur. Bilimle kalın. [1] [3][4]

Kaynaklar

  1. NASA. Nasa Accelerates Space Exploration, Earth Science For All In 2024 - Nasa. Alındığı Tarih: 19 Mart 2025. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  2. NASA. New Simulation Sheds Light On Spiraling Supermassive Black Holes - Nasa. (2 Ekim 2018). Alındığı Tarih: 19 Mart 2025. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  3. D. Cox. Jwst Science Simulations: Galaxy Formation. (1 Kasım 2010). Alındığı Tarih: 19 Mart 2025. Alındığı Yer: NASA Scientific Visualization Studio | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close