Tüm hayvanlarda, insanlar da dahil, görülen morfolojik, fizyolojik ve davranışsal özelliklerin nerdeyse tamamı ekolojik seçilim baskılarının olduğu tüm nişlerde seçilim değerlerinin (fitness) o ortamda yüksek olmasına, bireysel organizmanın genlerinin kişisel üreme yada akraba seçilimi (kin altruism) yolu ile optimal derecede kendilerini çoğaltabilmelerine bağlıdır. Her ne kadar seçilim değeri bağlamında bir adaptasyon söz konusu olsa da Darwin'in bile farkettiği gibi bireysel organizmaya seçilim değeri bahşetmeyen birçok özellik vardır. Bunlardan bir tanesi erkek tavus kuşlarının rengarenk ve dişileri cezbeden kuyruklarıdır. Bu ise doğal seçilim yerine cinsel seçilim ile devamlılığını sağlayabilmiş bir özelliktir. Cinsel seçilim, eşeysel dimorfizm üzerine dayanan bir süreç olmanın yanında dişi ve erkek organizmaların karşı cinste bulunan bir özelliği apaçık bir seçilim değeri olmamasına rağmen seçmesidir.
İnsanlarda sakal ve bıyığın eril bir özellik olmasından dolayı cinsel seçilim yolu ile seçilmiş olabileceğine dair birçok teori bulunuyor. Bazı bilim insanları cinsel seçilimi bile mutasyon yükü seviyesi çerçevesinde doğal seçilimin bir alt mekanizması olarak görse bile bu görüş en azından şimdilik o kadar yaygın değil.
Kaynaklar
- Tessa R. Clarkson, et al. (2020). A Multivariate Analysis Of Women's Mating Strategies And Sexual Selection On Men's Facial Morphology. The Royal Society Publishing. doi: 10.1098/rsos.191209. | Arşiv Bağlantısı