Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Tuğba Tekin
Tuğba Tekin
50K UP
Üye 23 Eylül
1

Sağlıktaki tüm alanların sıkıntıları nelerdir?

Sizlerin sorunlarına çözümsel yaklaşabileceğime inandığım için bu soruyu yönelttim. Sağlıktaki eksiklikler neledir? Sağlıktaki sorunlar nelerdir ? Ciddi ciddi şikayetlerinizi soruyorum aslında. Örneğin hijyen alanı,teknoloji,hastaneler,ruhsal sağlık vb . aklınıza ne gelirse sorunları bilmek isterim.
277 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 24 Eylül

Sağlıktaki Temel Sorun Piyasalaşmadır?

Salık en temel, evrensel, vazgeçilmez, dokunulmaz, devredilmez insan haklarının başında gelir. En başat hak olan yaşama hakkının dayanağıdır. Bu hakkın piyasalaşması demek ticarileşmesi demektir. Ticarette kar esastır ve bu yüzden ticarileşen her şeyde olduğu gibi sağlıkta da artık insan özne olmaktan çıkar ve müşteri sıfatı ile nesneleşir.

Bugün olan odur ve ısrarla iki alanda (sağlıkta ve eğitimde) ve temel hak üzerinden bilimsel, erişilebilir, parasız haykırışımızın nedeni budur.

Tüm Reklamları Kapat

Bir yerde bir hizmet ticarileştiği an azgın piyasa koşullarına tabi olur. Azgın piyasa koşullarına tabi olana erişim ancak bu piyasanın hükümleri ile işler. Onun anlamı da şudur: Her şey paran kadar.

Bu hükümlerin bir diğer ayağı da hizmetin sunuluş şeklini ve çapını da belirler. Onun da anlamı şudur: Kaz gelmeyecekse tavuk da yok. Yani kar yoksa hizmet de yok.

Haliyle ilk düğme yanlış iliklenince geriye kalanı doğru ilikleme imkanı da olmaz. Bugün gerek erişim, gerekse nitelik açısından sağlık hizmetlerinin içler acısı durumu, donanım, alt yapı, araç gereç, istihdam ve buna bağlı hijyen ve güvenlik sorunlarının temelini oluşturmaktadır. (saymakla bitmez)

Bu olumsuz tablo, sağlığa yönelik temel yaklaşımda, insan merkezli ve sağlığı temel bir hak olarak sadece kağıt üstünde değil pratikte de somutlayan ciddi bir dönüşüm olmadan değişemez.

Geçici çözümler, yüzeysel müdahaleler sadece ağrı kesici görevi görür ve ağrı kesici geçici olarak hastalık yokmuş hissi verebilir fakat tek başına hiçbir hastalığı iyileştiremez.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close