Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Ertürk
Emre Ertürk
29K UP
Üye
2

Sağlık Bakanlığı'nın covid-19 kılavuzlarında çamaşırların neden 60-90 derecede yakınması gerektiği söyleniyor?

Soğuk su ve sabunla ellerin doğru biçimde yıkanması virüsün elimine edilmesi için yeterliyken çamaşırların neden 60-90 derecede yıkanması gerekiyor? 40 derecede normal deterjanla yıkama etkisiz midir? Uygulaması pratikte çok zor olan bu yöntem yerine başka opsiyonlar var mıdır?
6,491 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Doğukan Gül
Doğukan Gül
1,360 UP
Üye

Su ve Sabunun Etkisi:

Su ve sabun kullanımı virüsleri veya mikroorganizmaları öldüren bir uygulama değildir. Sabun, yapısından dolayı su ile birleştiğinde miseller oluşturur. Bu miseller, kire, yağa ve diğer yapılara tutunarak, yüzeylerden sökülmesini sağlar. Ardından ise bu yapılar su ile akarak gider.

Tüm Reklamları Kapat

Not:

Eğer kullanılan sabun veya benzeri yapıdaki madde dezenfektan etkisine sahip ise, mikroorganizmalara veya virüse pasivize edici etkisi olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüksek Isı Etkisi:

Çamaşırların yüksek ısılarda yıkanmasının sebebi ise bazı mikroorganizmaların ve virüslerin sıcağa karşı dayanıksız olmasından dolayıdır.

Not: Su ve sabun kullanımı, çamaşırların fiziksel yapısından dolayı tam olarak işe yaramayabilirler.

Kişisel Düşüncem:

Güvenilir bilim kuruluşları tarafından, Covid-19'un yapısının analiz edilmesi ve sonuçların resmi olarak açıklanması gerekir. Virüsün, ısıya, soğuğa veya başka bir çevresel faktöre nasıl tepki verdiği bildiğim kadarı ile açıklanmadı veya kanıtlanmadı.

Not:

Genel olarak ısı, virüsler üzerinde işe yaradığı için tedbir olarak bunu uygun gördüklerini düşünüyorum.

2,952 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Vikipedi | Virüs. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Vikipedi | Mikroorganizma. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Vikipedi | Sabun. (23 Mart 2020). Alındığı Tarih: 23 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Helin Polat
Helin Polat
32K UP
MedStd

Covid 19 protokolleri ve gelişmeler fark ettiyseniz süreç içerisinde değişiyor ve gelişiyor. Bunun sebebi yeni keşfedilen bir tipi olması ve araştırmaların süreç içerisinde artmasından kaynaklanıyor. Çamaşırlara uygulanması gereken bu prosedür için benim şahsi görüşüm araştırmalardaki belirsizliğin önüne geçerek her ihtimali ortadan kaldırmak olacaktır. Uygulaması pratikte çok kolay değil doğru söylüyorsunuz fakat unutmamalıyız ki virüsün bize bulaşması için solunum yollarımıza yerleşmesi lazım. Yani basit bir örnek verecek olursak bugün (23.03.2020) bilim kurulu üyesi Ateş Kara hocamızın sabah katıldığı bir programda söylediklerini baz alabiliriz. " örneğin yemek sipariş edeceğiz ve hasta bir kişi yemeğin geleceği poşete hapşurdu haliyle sizi enfekte edecek kadar virüs orada var aslında. Fakat bu yemek size gelene dek 20 30 dakika geçiyor oradaki enfektivite oranı da azalıyor. Siz poşeti aldınız ve dokunduğunuzda aslında elinizde de bir miktar virüs oluyor. işte burada el yıkamanın önemini görüyoruz. Elinizi temiz tutarsanız, kirli olduğunu fark ettiğiniz ya da düşündüğünüz anda yüzünüze, burnunuza ve ağzınıza değdirmezseniz herhangi bir sorun olmaz"

buradan da aslında kıyafetler için uygulanan prosedürün zorunlu temizlik ilkesi olmaktan öte her türlü ihtimalden korumak adına alınmış bir önlem olduğunu düşünebiliriz. Unutmayın elinizde virüs olsa dahi elinizi ve değdiği her şeyi burun, göz ve ağızdan uzak tutarsanız kendinizi korumuş olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

2,080 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close