Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Zeynep Mansurova
Üye
1

Saatin akrep ve yelkovanı günde kaç kez dikdörtgen oluşturur?

207 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Kırıkkale
Bilimsever ve Araştırmayı seven bir kişi.

Saatlerde, akrep ve yelkovanın dairesel hareketleri, gün boyunca 22 kez dikdörtgen şekiller oluşturur. Bu olgu, dairesel hareketin matematiksel ve fiziksel prensiplerine dayanmaktadır.

Matematiksel Analiz:

Akrep, 12 saatlik bir döngüde 360 derece döner, bu da saatte 30 derecelik bir açısal değişim anlamına gelir.Yelkovan ise 60 dakikalık bir döngüde 360 derece döner, yani dakikada 6 derecelik bir açısal değişim gösterir.İki ibrenin dikey açıyla (90 derece) kesişmesi için yelkovanın akrebin 30 derece gerisinde olması gerekir.Her dakika yelkovan akrebe 6 derece yaklaşır.Yelkovanın akrebe 30 derece yaklaşması 5 dakika sürer.

Tüm Reklamları Kapat

Hesaplama:

Akrep ve yelkovan 12 saat boyunca her 5 dakikada bir dikdörtgen oluşturur.

Dolayısıyla, günde 12 saat * 60 dakika/saat / 5 dakika/dikdörtgen = 22 dikdörtgen oluşur.

Bu olgu, dairesel hareketin temel prensiplerine dayanır. Dairesel hareket, sabit bir açısal hızla dönen bir nesnenin hareketidir. Akrep ve yelkovan, dairesel hareketin iki örneğidir.Akrep: Akrep, saat merkezinin etrafında sabit bir açısal hızla döner. Bu hızı, saatin mekanizması tarafından belirlenir.Yelkovan: Yelkovan da saat merkezinin etrafında sabit bir açısal hızla döner. Fakat bu hız, akrebin hızından daha fazladır.Dikdörtgen oluşumu, akrep ve yelkovanın farklı açısal hızlarının bir sonucudur. Yelkovanın akrebe göre daha hızlı dönmesi, iki ibrenin her 5 dakikada bir dikey açıyla kesişmesine neden olur. Bu kesişme noktaları, dikdörtgenlerin köşelerini oluşturur.Saatin akrep ve yelkovanının günde 22 kez dikdörtgen oluşturması, dairesel hareketin temel prensiplerine ve akrep ve yelkovanın farklı açısal hızlarına dayanan matematiksel ve fiziksel bir olgudur. Bu olgu, zaman ölçümünün temelini oluşturan saatlerin çalışma prensiplerini anlamak için önemlidir.

1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close