Rusya savaşa yabancı bir ülke değildir. 8.600.000 mil kare büyüklüğünde bir zirveye ulaşmak, böyle bir dereceye kadar genişlemek herhangi bir çatışma olmadan gerçekleşmez. Bu büyüklükteki bir imparatorluk için bile savaşın maliyeti her zaman yüksek olmuştur. Bu, Kırım Savaşı’ndan (1853-1856) sonra çok belirgin hale gelmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu’nu küçültmek için başarısız bir kampanyanın ardından “Müttefikler” tarafından yenilgiye uğrayan Rus İmparatorluğu ekonomik olarak dizlerinin üzerine çökmüştü. Savaş ülkeyi iflasa sürükledi. Paris Antlaşması’nın bir parçası olarak Karadeniz üzerindeki deniz hakimiyetini kaybetmek, İmparatorluğun en büyük ticari varlıklarından birini yok etti. Ekonomik durumlarını daha da kötüleştirdi. Çar’ın modern olmak ve yeniden inşa etmek için acilen paraya ihtiyacı vardı.
Alaska, o zamanlar Rusya’nın tek denizaşırı toprağıydı. Bir “koloniye” sahip olmaktan kazandığı prestij sayesinde imparatorluğa fayda sağlasa da, pek çok kişinin “hiçlik” olarak gördüğü bu 500.000 mil kareyi korumanın ekonomik maliyeti, özellikle paranın elde edilmesinin zor olduğu bir zamanda bundan çok daha ağır bastı.
Özet olarak: Ekonomik Kriz
Kaynaklar
- USA Office of the Historian. Purchase Of Alaska, 1867. (1 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 14 Ağustos 2021. Alındığı Yer: USA Office of the Historian | Arşiv Bağlantısı