Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mustafa Bektaş
Üye 19 Temmuz 2022 1 Cevap
1

Ruhsal dengesizliğin moleküler nedeni bulundu mu?

178 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Diş Hekimliği okumaktayım. 20 Temmuz 2022

Ruhsal dengesizliğe(akıl yitirme, halisünasyonlar, bilumum zihinsel süreç defektleri) yol açabilecek moleküler eksiklik/fazlalıklar zaten biliniyordu. Fakat bu konu çok faktörlü bir konu olduğu için tam olarak şu maddenin fazlalığından oluyor diyebilmek mümkün değil. Fakat kesin olarak şunu söyleyebiliriz: Moleküller insan davranışı yönetmekte kesinkes rol alıyor.

Ruhsal dengesizlikten kastımız bu sorunun cevabını elbette ki değiştirecektir.

Örneğin Depresyon: genel hatlarıyla serotonin ve dopamin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Fakat buna ek olarak adrenalin ve noradrenalin eksikliği ve daha bir çok küçük kimyasalın eksikliği depresyona sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Şizofrenide çeşitli protein sistemlerinin, kinazlar veya hormonların hastalığın oluşmasında rol aldığını destekler nitelikte bulgular var.

Aşırı testosteron genel agresivite hali yapabilir.

Alzheimer hastası bireylerin beyninde bir sebepten ötürü aşırı miktarda Amyloid ß adlı bir protein bulunuyor. Bu protein beyinde normal şartlar altında da bulunurken, aşırılığının nasıl bir mekanizmayla fonksiyon kaybı yaptığı net değil.

Özetle: Evet ruhsal diye bahsettiğimiz akıl sağlığı elbette ki moleküller tarafından yönetiliyor. Bir günümüzün bir günümüze tutmaması dahi bundan kaynaklıdır. Bir çok hastalığın moleküler yolakları, mekanizması aydınlatılmış olsa da bazı moleküler yolaklar günümüz teknolojisiyle keşfedilemedi. Yine de düşüncelerin, moleküllerin bilinçteki tezahürü olduğu şüphesiz.

[1]

Kaynaklar

  1. A. L. Lehninger. (2004). Principles Of Biochemistry. ISBN: 9780716743392. Yayınevi: W. H. Freeman.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close