Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
İsa Kaya
Üye 4 gün önce 2 Cevap
2

Roketlerin uçma prensibi, roketler nasıl uçar?

Roketler nasıl uçar atmosferden nasıl ayrılır uçma prensibi nedir ve uzayda nasıl çalışırlar, nasıl ateşlenirler yanıcı maddeleri nedir?
172 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Akbaş
Emir Akbaş
97K UP
Bilime meraklı bir genç... 3 gün önce

Roketlerin uçma prensibi temel olarak Newton'un 3.yasası olan etki-tepki kuralına göre gerçekleşir. İlk olarak roket bünyesinde ki yakıtı ateşler ve hızlanan gazları arkadan püskürtür ve etki-tepkiye göre bu çıkan gazlarda roketi zıt doğrultuda iter. Sadece itmek kurtarmaz birde Dünya'nın yerçekimi etkisinden kurtulup tamamen uzay boşluğuna varmak için gereken hıza da ulaşması gerekir ki bu hıza kaçış hızı denir ve ortalama bir roket için yaklaşık saatte 40.000 km'dir.

Roket yakıtlarına gelirsek tek tip değilde birden fazla yakıt tipi vardır. Sıvı,katı hibrit veya nükleer,iyon iticiler gibi ileri teknolojiler yakıt veya itiş gücü olarak kullanılabilir. Tabii bunların verimliliği ve ulaştırabilecekleri hız limitleri farklılık gösterecektir ama genel olarak en verimli ve en çok hıza ulaştıran sıvı yakıt türünde olan sıvı hidrojen ve sıvı oksijen kombinasyonudur.(LOX):)

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Timurhan Çakır
Öğrenci 4 gün önce

Roketin uçması, Newton’un üçüncü yasasına dayanır: “Her etkiye karşı eşit ve zıt bir tepki vardır.” Roketin motorunda yakıt yakılır ve yüksek basınçlı sıcak gazlar oluşur. Bu gazlar, roketin arkasındaki nozülden büyük bir hızla dışarı atılır. Gazların geriye doğru itişi, roketi ileri doğru iter. Yani roket, dışarı itilen gazların tepki kuvvetiyle hareket eder. Bu itki kuvveti, yerçekimine karşı koyup roketin yükselmesini sağlar. Böylece roket, uzaya ulaşacak hıza erişir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close