Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 25 Mart 2023 1 Cevap
3

Robotlaşmaya üst sınır getirilmeli midir?

1,838 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Galaktik Maymun
Harari, Kurzweil Okudu. 26 Mart 2023

Güzel bir soru. Ama çok geniş kapsamlı anlaşabilir bir soru aynı zamanda.

Öncelikle robotlaşma neyi kapsıyor?

Endüstri 3.0 ve 4.0 daki endüstrisel robotları mı?

Tüm Reklamları Kapat

Transhümanizm deki insanla doğrudan bağlanabilirliği olan implantları mı?

Yoksa yapay zeka ve algoritmaları mı?

Yoksa hayatımızın her alanının hem dijitalleşmesi hemde robot hizmetçi, robot evcil hayvan gibi robotlaşması mı?

Ben hepsini genel anlamda ele alıp şahsi fikrimi belirtmek istiyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Soru diyor ki: üst sınır getirilmeli midir?

Bu soru etik sebepler mi soruluyor?

Yoksa ekonomik sebeplerle mi?

Etik sebepler ise bunlar tamamen öznel görüşlerdir. Siz robotları sevmezsiniz ama ben severim. Kime göre etik neye göre etik?

Ekonomik sebepler ise amacı; önce bir ön bilgi verelim.

Robotlaşma günümüzde işsizliğin en temel sebeplerinden biridir. Yakın zamanda pek çok iş dalının yapay zeka ve veri algoritmaları yüzünden yok olacağı düşünülüyor. İnsanlığın kalesi olduğu düşünülen sanat bile yapay zeka tarafından son derece iyi performanslarla yeniden yorumlanıyor. Bugün tablo çizen (dall-e), müzik yapan, kitap yazan (ChatGPT) programlar var. En az insanlar kadar iyi iş çıkarıyorlar. E bu işsizsizlik için sebep değilde nedir diye sorabilirsiniz.

4. Endüstri devrimine giriyoruz. İnsanlık için kitlesel bir iş(lev)sizlik gündemde. Bunun dezavantajları olduğu gibi avantajları da olabilir ama.

Örneğin yakın gelecekte insan emeğinin bazı alanlarda inanılmaz değer kaybedeceği (fiziksel güç gerektiren ve hiçbir nitelik gerektirmeyen garsonluk, hizmetçilik, temizlik görevlisi, inşaat işçisi vb) alanlar yok olacak. Bu alanlarda çalışacak insanlar olsa bile çok ama çok ama çok düşük bir ücretle çalışacaklar. Çünkü talebin büyük çoğunluğunu otonom robotlar sağlayacak. Yine aynı şekilde ezbere öğretilen bilgilerle yavaş ilerleyen tıp ta yakın zamanda otonom robotların işi olucak. Eczacılıkta aynı şekilde. Peki ama insanlar ne iş yapacak?

Bu noktada CEO, Yönetim Kurulu Başkanı, Girişimciler gibi 4. Düzey ekonomik öneme sahip kişiler için yüksek bir talep olacak. Çünkü ekonomi 4.0 çağında önemli olan işgücü değil, işgücü gayet ucuz olucak. Eğer bir fikriniz varsa fabrika açmanıza gerek bile olmayacak. Herşeyi otonom fabrikalar sizin için halledecek. Hemde çok küçük bir ücretle. Önemli olan kaliteli ürün tasarımı, yönetimsel yetenekler, pazarlama stratejileri gibi detaylar olucak. Daha az fiziksel iş yapıp daha çok zihinsel iş yapacağız. Dolayısıyla iş standartlarımız yükselecek. Ama böyle bir dünyaya şuan girdik bile. Dünya genelinde bu kadar ağır bir işsizliğin olmasının , dev şirketlerin binlerce işçi kovmasının sebebi ne sizce?

O yüzden kendini 21. Yüzyıl yetkinlikleri konusunda geliştiren kişiler için kaliteli bir yaşam bekleniyor. Bu konuda kendinizi geliştirseniz iyi olur. Şuanda Tokyo gibi şehirlerde robotlar uzun zamandır garsonluk, kasiyerlik, fabrika işçiliği, hizmetçilik gibi işler yapıyorlar. Bu çok yakında tüm dünyaya yayılacak.

Tüm Reklamları Kapat

Teknoloji onu verimli kullanan uluslar için harika bir nimet. Ama değişime inat edenler için çok kötü bir şey.

Bu konuda Hararinin şu sözü çok önemli.

"Belkide çocuklarınıza bulunduğunuz ülkeye göre eleştirel ve analitik düşünmeyi, yada en hızı şekilde silah çekmeyi öğretmelisiniz"

Tüm Reklamları Kapat

Sizce Türkiye'de biz hangisini yapmalıyız?

[1][2]

238 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yuval Noah harari. Homodeus.
  2. Prof Dr Orhan Erkut. (). Tedx Yetkinlikler Video.
1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close