Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Uğur Yardım
Uğur Yardım
1,187 UP
Üye
0

Robotların, ilerleyen yüzyıllarda duyguları olabilecek mi?

Önümüzdeki bi kaç yüz yıl içerisinde robotlar, tamamen hayatınıza girecek, hatta öyle bir duruma gelecek ki, insansı robotlar, arkadaşımız, çalışanımız, sevgiliniz olacak! Beni m sorum şu; acaba bu insansı robotların duyguları oluşacak mi zamanla?
356 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Eğer bir robotu insan duygularını taklit edecek şekilde kodlarsanız size bir çok konuda hisleri var gibi gelir ve bu gibi davranışları tıpkı Siri'nin konuşması gibi taklit eder.

Ancak hislerin gerçek içeriklerini robotun deneyimler hale getirmek çok zor ve mümkün gorulmemekte. Çünkü bunun için 'canlılık' özelliği gerekmekte. Örneğin robotun da acı cekebilir hale gelmesi gerekli. Ancak bu şekilde hisleri robot gerçek anlamda deneyimler. Ötesi ise taklitten başka bir şey olmayacaktır.

İnsan başkalarının açısını ancak kendi belli ölçüde deneyimlediğı kadar bilir. Yani insan karşısındakinın duygularını ancak kendindeki kadar hisseder ve dolayısıyla bilir. Bu nedenle de bir robotun gercekten his sahibi olabilmesi icin örneğin acıyı kendisinin bizzat deneyimlesi gerekir ve zorunludur. Bu konuda da bizi biz yapan şey 'empati' [1]dediğimiz şeydir. Empati yoluyla telepatik iletişime yakınlaşır ve karşımızdaki kişinin deneyimlerini belli ölçüde empati gücümüze göre kendimiz deneyimleriz. Çünkü onun yerine kendimizi koydugumuzda beynimizde aynı durum tetikleyecek bir mekanizma vardır ki bunu da ayna nöronlar sağlar. Neden bazı insanlar kan görmeye daynamaz sanıyorsunuz çünkü kan kendi bedeninde de dolaşır. Karşısındakindeki kanı ayna nöronlar 'kendi kanına' dönüştürür.

Tüm Reklamları Kapat

Meseleyi size kısaca özetlemeye çalıştım. Neden robotlar acı deneymi kazanmadan bizler gibi olamaz bunu kısmen ifade ettim.

122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Empati - Vikipedi. (3 Ocak 2007). Alındığı Tarih: 13 Şubat 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close