Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ceyda Ak
Üye
0

Resim ile fotoğraf arasındaki fark nedir?

Benim anladığım kadarıyla TDK'nın açıklamasına göre "her fotoğraf bir resimdir fakat her resim bir fotoğraf değildir." şeklinde. Ama bilemiyorum belki de yanlış bir anlam çıkardım.
7,063 görüntülenme
Resim ile fotoğraf arasındaki fark nedir?
Resim ile fotoğraf arasındaki fark nedir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Buradaki ayrım, resim ve fotoğraf kelimelerinin tanımlarındaki birden çok bileşen ile ilgili bir durum.

Resim ile fotoğraf arasındaki esas fark, imal edilmiş ile kaydedilmiş arasındaki farktır. Resim, insan eliyle yapılır. Kalem, fırça, boya vs. ile tuval, kağıt, duvar vs. gibi bir zemine elle yapılır. Fotoğraf ise kaydedilir. Yapılmaz. Bir görüntüyü, negatif filme kaydedersiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak ikisinin temel bir ortaklığı vardır: Kadraj, kare, çerçeve. İkisi de, kendisinden büyük bir görüntünün, bir kısmını kullanır, konu edinir. Buna göre de "bir görüntünün konu edilen kısmı" anlamında kullanıyor iseniz iki terimi de kullanabilirsiniz. Atatürk'ün, göğüs seviyesinden üzerini, yani sadece yüzünü gösteren "portre" denen resim ve fotoğrafları da var, boydan onu kadrajlayan resim ve fotoğrafları da, değil mi? Oradaki fark, kadrajlamada. Bu anlamda, Atatürk'ün bir portre fotoğrafına bakıp "Atatürk, bu resimde çok güzel" derseniz çok da yanlış bir terim kullanmış olmazsınız çünkü orada "kadrajlama"ya vurgu yapmış olursunuz. Fotoğrafın, Atatürk'ün yüzünün güzelliğini ya da yakışıklılığını vurgulayışını kast etmiş olursunuz. Çünkü portreler insanın yüzünü ayrıntılı biçimde "resmeder" ya da "fotoğraflar". İster resim (çizilip boyanmış) ister fotoğraf (kaydedilmiş) olsun.

Ve aslında verdiğiniz capsteki tdk tanımları tam olarak da doğru değil. Çünkü resim, illa, varlıkların doğadaki görünüşlerinin yapılması değildir. Figüratif resim ya da gerçeküstücü resim diye bir akım var. Orada ressamlar, doğada var olmayan imgeler kullanıyorlar. Ama yine de kendileri imal ediyorlar o resimleri. Aynı şey, fotoğraf için de geçerli. Çünkü çok sayıda fotoğrafçı da kaydettikleri görüntüleri imal ediyorlar. Işığı biçimlendiriyorlar mesela. Vesikalık fotoğraf çektirirken nasıl stüdyoda çektiriyoruz? Bu zaten görüntünün biçimlendirilmesi demek. Hatta kaydedilen fotoğrafın üzerinde de biçimlendirmeler yapılır. Photoshop da bunun örneği. Ama yine de fotoğraf kaydedilir, resim elle yapılır. Fark bu. Ortaklık ise kadrajlamayı işaret eden kısımdır.

Gelelim her fotoğraf resimdir ama her resim fotoğraf değildir meselesine. Buradaki ayrım normalde, konu edinilen imgeler ile ilgili olmalı. Her fotoğraf, resmin konu edinebileceği şeyleri konu edinir. Yani fotoğrafın konu edinip resmin edinemeyeceği bir şey yok gibidir. Ama tersi pek geçerli değil. Ben, gözlerinden örümcek ağı atan ve asasını Dumbledore'ın sakalına uzatmış bir Harry Potter'ın gözlüğünün çerçevesine oturup bağdaş kurup oturmuş ve 128 milyar dolar nerede pankartını tutan bir Natasha Romanof resmi yapabilirim. Ama bunun fotoğrafını çekemem çünkü Natasha öldü. Dumbledore'da öldü ama... :) Neyse... :) Bu gerçek olsa da, fotoğrafçıların "photoshop icadolundu, mertlik bozuldu" feryatları gereğince bu da mümkün. Bir kısmı çizilmiş, bir kısmı boyanmış, bir kısmı fotoğraflanmış çok sayıda resim ya da fotoğraf mevcut ve bunlara genel olarak kolaj, karışık artwork, özgür sanatsal çalışma, karışık sanatsal çalışma gibi isimler veriliyor. Modern sanat akımları ile çizgiler iyice bulandı, her şey her şeyle yakınlaştı, sınırlar kalktı artık. "asla şöyle şöyle olmaz" demek olanaksız gibi bir şey. O nedenle şu şudur ama şu asla bu değildir dememek en iyisi.

950 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close