Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emir Oğuz Kaya
Üye
15

"Tanrı var mıdır?" anlamsız bir soru mu?

Bir soruya makul bir cevap verilemiyor ise sorulan soru cevap alma niteliğini kaybedip anlamını yitirmez mi? Bu bağlamda metafizik konuları ve tanrının varlığı ile ilgili sorular, bilgiye dayalı cevap üretilemeyeceği için anlamsız değil midir?
591 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ata Ege Asiltürk
felsefe okuru

"Tanrı var mıdır?" insanlık için çok ciddi bir soru, binlerce yıldır insanların cevabını aradığı ama hala cevabı bulanamamış bir soru.

Felsefede genel olarak durum böyledir, soruların genelde kesin bir cevabı yoktur siz kendinize en iyi uyan cevabı kabul edersiniz. Yine aynı şekilde bilgiye dayalı cevap üretme kavramı ile felsefede çok karşılaşılmaz.

Tüm Reklamları Kapat

122 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İrem Mayalı
Bir cahil

Ben de benzer bir açıdan bakıyorum. Yalnız değilmişim:)

Açıkçası benim derdim felsefe yapmak değil. Sonuçta ,en azından bana göre, felsefe amaç değil araç olmalıdır. "Tanrı var mıdır?" sorusuna net bir cevap verilemiyor ve "bu da zaten felsefenin bir parçası", "farklı görüşler felsefenin ve insan medeniyetinin zenginliğidir", "önemli olan sormak, her zaman cevap verilemeyebilir", "felsefe varmak değil yolda olmaktır" gibi bana çok da anlamlı gelmeyen cevaplar da verilebiliyor. Peki soru, cevaplanması durumunda hakikate ulaştırmıyorsa felsefenin zenginleşmesi neden önemli olsun ki? Sonuçta "bilgi sevgisi" anlamına gelen bir disiplin birincil öncelik olarak lügatını geliştirmek yerine amacı olan bilgiye varma işini görmelidir.

Sonuç olarak "Tanrı var mıdır?" sorusunu hatta tanrı kavramını anlamsız buluyorum.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Emin Odacıoğlu
Konu Hakkında Düşünmüşlüğüm ve Okumuşluğum Var

"Makul cevap" ifadesi biraz muğlak ve netleştirilmesi gereken bir ifade ama soruyu bu ifadeyle sorduğun için ben de cevap verirken bu ifadeyi kullanacağım. Aslında makul cevap verilemeyecek sorular genellikle evren tasavvurumuzun ilk basamağını veya basamaklarını belirleyen ve ilk önce cevap verilmesi gereken en anlamlı sorulardır. Mesela bu hayat gerçek mi? Similasyonda yaşıyor olabilir miyiz? Kavanozdaki beyin miyim yoksa? Tanrı var mı? Bu sorulara bir ölçüde cevap verir ve varsayımlarda bulunuruz. Aynı şekilde natüralizm de bu varsayımlardan biri. Bilimin bilgiye dayalı ve güçlü cevaplarına ise tüm bu bize makul gelen varsayımları yaptıktan sonra ulaşabiliriz. Temel konularda yaptığımız her varsayım bizi farklı bir hayat/evren/insan tasavvuruna götürür. Böyle kritik konularda doğru varsayıma ulaşmaya çalışırken de elimizde felsefeden başka ne var ki. Hülasa tanrı var mı gibi sorular her zaman anlamlı kalacak ve felsefeye de her zaman ihtiyacımız olacak. Tabi analitik olanına :XD

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close