Her şey olası ( bu hali ile)…
Belirtmek: Dile getirmek, ortaya koymak, belirli kılmak, açıkça söylemek anlamında kullanılan bir fiildir. Bir durum, konu, olay veya olgu ile ilgili izah etme uğraşını ifade eder ve eşyaya adını vermek olarak tariflenir.
Sunmak: Bir şeyi çeşitli araçlarla bir kişiye ya da topluluğa arz etmek anlamında bir fiildir.
Metafor (eğretileme) : Bir kelimeye gerçek anlamı dışında başka anlamlar yükleyip üstü kapalı ve gizli benzetme yapılarak( üç maymunu oynamak gibi) kullanmak anlamına gelir . Bazen de bir duruma, olaya, olguya yönelik dolaylı beyana, tespite veya itiraza yönelik, halk dilinde laf sokuşturma şeklinde de karşımıza çıkar.
Dolayısı ile; “ "Onlara belirtmek isteriz ki, kısaca belki sunamayız" cümlesinin devamı “metafor” olup olmadığı ile ilgili kesin bir bilgi için şarttır. Ve bu cümlenin “ama” ile devam etme eğilimi olağan olandır.
Şayet devamı olarak ama (fakat-lakin vb.) ile başlayacak bir cümle “elimizde yeteri kadar veri var fakat bunu sizi nesnel olarak ikna edecek kadar anlatacak donanımımız yok” şeklinde devam ederse; burada bir metafordan değil, henüz durum, olay veya olguyu yönelik ikna edici izahat yoksunluğundan dolayı bir itiraftan söz edebiliriz.
Ancak devamı şeklindeki cümle “biz ne dersek boşuna, ön yargılarınızı aşamayız” dolaylı anlatımına (laf sokuşturmasına) vesile oluyorsa; burada bal gibi de bir metafor ve hatta itham da vardır.
Soruyu soran dost keşke alt başlıkta biraz da açıklayıcı bir yol gösterse idi. Cümlenin devamı gibi…
Bu hali ile ve verilen öncüller ( ön ifadeler) doğrultusunda her şey olasılık dahilinde...