Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

"Duygusal kuyruk, rasyonel köpeği sallar." Jonathan Haidt, bu ifadeyle nereye varmak istemektedir? Bu cümleden siz ne anlam çıkartıyorsunuz?

600 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Öz
Mehmet Öz
7K UP
Sosyoloji ile ilgileniyorum

Merhaba,

Elbette bir çok anlam çıkarılabilir ama, bana kalırsa; rasyonel düşünen bir insanın kendini ve duygularını kontrol edebilmesi gerekir. Duygusal kararlar alsa bile en azından bunun farkındadır. Çünkü karar verirken, durumu akıl ve mantık çerçevesinde değerlendirir. Bir köpeğin kuyruğunu sallaması normaldir. Peki daha küçük olan ve vücudun büyük parçasına muhtaç kuyruğun, köpeği sallaması normal midir? Her ne kadar akıl, duygularla açıklanabilecek bazı şeyleri açıklamakta yetersiz kalıyor olsa da, aklını, yani varlığının daha büyük olan kısmını kullanmayan insan hayatta dahi kalamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Anlatılmak istenen; rasyonel birey, duygularından ötürü, normalde, değerlendirmesinin, durum analizinin sonucunda almayacağı kararlar alırsa, bireyin isteğiyle hareket eden ve bireye bağlı olan “kuyruk” bu sefer tam aksine bireyi kontrol altına alır. Rasyonel birey, duygularının gölgesinde kararlar alırsa, bu zamana kadar kontrol altında tuttuğu duyguları, rasyonelliğine gölge düşürmeye başlar. Adeta sürekli analiz halinde olan, işleyen beyni uyuşturur. Tabii olarak, akıl, mantık, ölçü kullanılmadan alınan kararlar, çoğu zaman hüsranla sonuçlanır.

Daha az ihtimal vermekle birlikte düşünülebilecek başka bir perspektif de; ruh halinin, düşünme yetisi üzerindeki etkisine bakmaktır. Köpekler mutlu olduklarında kuyruklarını sallarlar. Duygusal, yani bu durumda “duygu hali kolaylıkla değişen“ anlamında kullanılan kelime, canlının mütemadiyen değişen ruh halinden ötürü potansiyelinin tamamını kullanamayabileceğine işaret eder. Bilimsel olarak negatif ruh hali/stresin, psikolojik etkilerin yanı sıra, beyni küçülttüğü ve beyin hücrelerini öldürdüğü kanıtlanmıştır. Beyin ve rasyonelliğin ilişkisi kuşkusuz ayandır zaten.

Kaynaklar

  1. R. Bernstein. How Does Stress Affect The Brain | What Is Stress | Tuw. (26 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 27 Ekim 2022. Alındığı Yer: Touro University WorldWide | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close