Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cemilenur Güldaş
Üye 1 gün önce 1 Cevap
3

Psikolojik etkenler beyin nöronlarına fizlksel hasar verir mi?

249 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Avc1 _
Avc1 _
113K UP
Konu hakkında bilgi sahibiyim 1 gün önce

Öncelikle nöron yapılarımız bütününde psikolojimizi oluşturur. Ancak kimi öğrenilmiş ruh halleri bu yapıya zarar sağlayabilir. Basitçe dinamiği anlatayım sonra ne tür psikolojik durumlar bunu tetikler bahsedeyim.

HPA eksen dinamiği nedir?

Hipotalamus – Hipofiz – Adrenal bezlerin kombinasyonuna verilen isimdir. Hipotalamus stres algısı sonrası hipofiz bezini hormon aracılığıyla uyarıp hipofiz bezinden ACTH salgılanmasını sağlar bu hormon ise adrenal bezleri uyarır. Adrenal bezler böbrek üstü bezlerimizdir. Burada stres durumlarında vücudu düzenleyen ve savaş-kaç dinamiğini oluşturan temel hormonlar yer alır.

Peki HPA sisteminin etkisi nelerdir?

Bu stres anında vücudu gerekli tepkiyi vermesine sağlayarak canlıyı hayatta tutar. Çok kritiktir. Ancak uzun vadede stres yüzünden gereksiz çalışması bazı sorunlara yol açabilir. Konumuzu ilgilendiren işte bu kısım. Uzun süreli stres ve HPA dinamiğinin uzun süreli tetiklenmesi.

Tüm Reklamları Kapat

HPA-axis uzun süre çalışmasının zararları nelerdir?

Artan kortizol hipokampuste (hafıza lobu) birikir. Bu fazla ise toksin düzeyinde etki yaratarak hafıza nöronlarımızı kötü etkiler. Aynı zamanda kortizolün artması nöroplastisiteyi zayıflatarak öğrenme bilişsel yetilerimizi zayıflatır. Bazı durumlarda Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara sebep olabilir. Hipokampüste yeni sinir üretimini azaltır. Aynı zamanda başlangıç düzeyindeki nöroplastisite yüzünden strese meyilli yani kronik hale gelinebilir.[1]

Peki ne tür psikolojik etmenler HPA-axis'i uzun vadeli tetikler?

Depresyon, kronik stres, yüksek anksiyete vb. yoğun kaygı-stres durumları eğer uzun vadeli ise bu bahsettiğimiz etkileri oluşturabilir. Maalesef kimi insan kronik strese sahip olup olmadığını bile bilmiyor. Bunun üzerine vücutlarındaki HPA dinamiği sürekli çalışarak kişiyi kaygılı ruh halinde tutabiliyor.

Tedavi ve önlemleri nelerdir?

Burada özel bir şeye değinmeye gerek yok. Genelde bildiğimiz şeyler:

  1. Spor yapmak nöroplastisiteyi ciddi anlamda dinç tutar bu sayede daha iyi iyileşme ve performans sergilersiniz.
  2. Kronik strese sahip olduğunuzu düşünüyorsanız psikiyatri bölümüne başvurmalısınız. Gerekli sağlık yollarını verecektir. (OKB gibi belirtiler genelde kronik stresle örtüşebiliyor)
  3. Bahsettiğim HPA-axis sempatik sinir sistemine aittir. Bundan dolayı özellikle dinlenme yani parasempatik sinir sistemini devreye sokacak şeyler yapmalısınız. (Belki dinlendirici müzik vb. şeyler)
  4. Son ve özellikle önerdiğim: Kendi sesinizi duymak. Bir insanı kendi sesi kadar iyi yatıştırabilecek işitsel herhangi bir ileti olduğunu düşünmüyorum.

Kaynaklar

  1. Paul J. Lucassen, et al. The Stress System In The Human Brain In Depression And Neurodegeneration. Alındığı Tarih: 4 Temmuz 2025. Alındığı Yer: ScienceDirect | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close