Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Dilara Avcı
Dilara Avcı
50K UP
Üye 7 Eylül
4

Psikiyatristler, psikolojik rahatsızlıkları neye göre teşhis koyuyorlar?

Kadın vücudu ve erkek vücudu birbirine benzemeyip,kadınların hormonlardan dolayı daha sık depresif olmasına göz önünde bulundurursak kadınlara teşhis koymak daha zor olmaz mı?
304 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
psikoloji öğrencisi 8 Eylül

Tanı, Amerikan Psikiyatri Birliğinin çıkarmış olduğu Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM) ve Dünya Sağlık Örgütünün çıkarmış olduğu Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflaması (ICD) yer alan kriterlere göre konulur. Tanı ölçütlerinin psikolojik değerlendirme aşamasında ise: klinik görüşmeler, psikolojik testler, doğrudan davranışsal gözlem, kendini değerlendirme ölçümleri, beyin görüntüleme teknikleri, nörokimyasal testler, nöropsikolojik testler, psikofizyolojik ölçümler genel olarak kullanılan araçlardır. Bir davranışın anormal olup olmadığına karar verirken: Kültürel normlar, kişinin öznel rahatsızlık hissedip hissetmemesi, günlük hayatta işlev bozukluğunun olup olmaması, kişinin biyolojik veya psikolojik yeti yitiminin olup olmaması, sosyal normları çiğneyip çiğnememesi, istatistiki olarak seyrek olup olmaması gibi durumlar göz önünde bulundurulur. Evet, kadınlar erkeklere oranla majör depresyona daha yatkındır. Yatkınlıkları dolayısıyla tanı koymak aksine daha kolay olabilir. [1][2]

Kaynaklar

  1. American Psychological Association. Diagnostic Manual References. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2024. Alındığı Yer: American Psychological Association | Arşiv Bağlantısı
  2. Gerald C. Davision, et al. (2004). Anormal Psikolojisi. Yayınevi: Türk Psikologlar Derneği Yayınları. sf: 6/105.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 7 Eylül

Psikiyatristler kadınlarda psikolojik bozuklukları teşhis ederken genel tanı kriterlerinin yanı sıra hormonal dalgalanmalar gibi cinsiyete özgü faktörleri de dikkate alır. Kadınlar östrojen ve progesteron gibi hormonların beyin plastisitesi ve başa çıkma mekanizmalarını etkilemesi nedeniyle depresyon ve anksiyete bozukluklarına daha yatkındır. Özellikle adet döngüsü, hamilelik ve menopoz dönemlerindeki hormonal dalgalanmalar tanıyı zorlaştırabilir. Ancak cinsiyete özgü bu değişkenlerin tanı ve tedavi sonuçlarını iyileştirmede önemli olduğu vurgulanmaktadır.[1][2]

Kaynaklar

  1. M. (. B. M. Graham. (2018). Sex Hormones And Gender Vulnerabilities To Anxiety Disorders. MJH Life Sciences. | Arşiv Bağlantısı
  2. H. Y. Park. (2024). Sex/Gender Differences In Depression And Anxiety Disorders. Sex/Gender-Specific Medicine in Clinical Areas, sf: 369-379. doi: 10.1007/978-981-97-0130-8_21. | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close