Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Psikiyatri bir bilim midir yoksa sadece ilaç ticaretinden mi ibarettir?
Rohat Okcu
Üye
5

Psikiyatri bir bilim midir?

1,560 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Barış Kaan Ok
Öğrenci

Kısa cevap: Evet bilimdir. Psikiyatri; psikoloji, farmakoloji, biyoloji, nöroloji, biyokimya gibi ciddi alanlardan faydalanan bir tıp dalıdır. Eğer uygulamalı bilimleri(tıp bunların en başında gelir) bilim olarak kabul edilirse-ki çoğu otorite tarafından kabul edilir. Psikiyatri de tıp biliminin bilimsel yöntemler kullanarak araştırma yapan bir alt dalı olarak bilimdir. Psikiyatriyi kendi verisini oluşturmakla birlikte bir çok farklı bilim dalından verilerin de büyük katkı sağlayarak insan davranışındaki patolojik sayılabilecek durumları gözlemleyen, etiyolojisini araştıran ve bu sorunları düzeltmeye çalışan bir uygulamalı bilim dalı olarak görebiliriz.

Bununla birlikte psikiyatrinin bugün en çok tartışılan ve eleştirilen tıp dallarının başında gelir. Kişilik bozuklukları gibi direkt olarak gözlemlenemeyen alanlarda çalışması ve sosyal bilimlerden de büyük oranda yararlanması bazı bilim çevrelerince eleştirilir ama son yıllarda tıpte biyopsikososyal yaklaşımın ivme kazanmasıyla bu eleştirilerin dozu hafifleyebilir. Ayrıca psikiyatriye yönelik eleştirilerin bir diğer noktası da tanı kriterleri ve ''hasta''yı ''tedavi'' biçimleridir. Bu yöntemler o kadar eleştirilmiştir ki anti-psikiyatri isimli bir akımın doğmasına sebep olmuştur. Bu eleştirileri en iyi gösteren çalışmalardan birisi aşağıya linkini bırakacağım meşhur Rosenhan Deneyi'dir. Tabi bu eleştirileri yaparken psikiyatrinin çalışması ve veri toplaması çok zor bir alan olduğunu ve hala metodolojik olarak hala gelişmekte olan bir alan olduğunu da unutmamak gerekir.

Tüm Reklamları Kapat

İşin farmakolojik kısmı ise hala tartışılan bir alan. Psikiyatrik ilaç sektörü inanılmaz büyük paralar ve insan gücü harcanan, ilaç endüstrisinin en büyük araştırma sahalarından biri. Yapılan istatistiki çalışmalar anti-depresan kullanımının anlamlı bir şekilde kişiyi daha iyi hissettirdiğini gösteriyor. Fakat bu çalışmada ilaçlarda gelişme gösteren kısım ağır depresyon vakalarıyken, hafif vakalarda anlamlı bir gelişme görülmüyor. Ayrıca anti-depresan kullanımıyla birlikte bilişsel-davranışçı terapi sadece anti-depresan kullanımına göre çok daha etkilidir.

563 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Rosenhan Deneyi. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Is Psychiatry Scientific? A Letter To A 21St Century Psychiatry Resident. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Anti-Psychiatry. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Do Antidepressants Work? Yes, No, And Yes Again!. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close