Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Doruk Yoldaş
Doruk Yoldaş
20K UP
Üye 12 Ağustos 2 Cevap
2

Proton ve elektron sayıları eşit olmayan atomlar neden onları eşitlemeye çalışırlar?

Onları derken proton ve elektron sayısını kastediyorum.
388 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD 13 Ağustos

Burada kafa karıştırıcı olan şey "eşitlemeye çalışır" ya da "eşitleme eğilimindedir" gibi antropolojik atıflar. Atom bir insan değil, dolayısıyla bir çabası da yok. Eğer atomdan bir elektron alırsanız, atom protonun göreli fazlalığından dolayı pozitif yüklü olur. Bu yüzden de etraftaki negatif bir yükü kendisine doğru çeker. Fakat nötr olduğunda bu çekim olmadığı için daha az reaktif davranır. Bu dengeli durumu da ancak enerji harcayarak bozabilirsiniz. Örneğin enerjik bir foton göndererek elektronu koparabilirsiniz.

Olaya böyle baktığınızda çok da sıradışı bir durum yok. Bütün denge koşulları böyledir. Dengesiz bir durum bir potansiyel yaratır ve bu potansiyel diğer şeyleri, sistem dengeye gelene kadar çeker. Sistem dengeye geldiğinde potansiyel olmadığı için de çekmez. Bu kadar sıradan bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 12 Ağustos

Eşit olmayan sayıda proton ve elektrona sahip atomlar bu sayıları eşitleme eğilimindedir çünkü bunu yapmak elektriksel nötrlüğe ulaşarak atomu stabilize eder. Bir atom eşit sayıda proton (pozitif yüklü) ve elektrona (negatif yüklü) sahip olduğunda toplam elektrik yükü sıfır olur bu da onu elektriksel olarak nötr yapar. Bu nötrlük atomun enerji durumunu en aza indirir ve diğer atomlarla etkileşim veya tepkime eğilimini azaltır. Tersine eğer bir atom iyonize ise (eşit olmayan sayıda proton ve elektron) güçlü bir elektrik alanına sahip olur bu da onu oldukça reaktif ve kararsız hale getirir bu da doğal olarak atomu nötr bir duruma geri dönmek için elektron kazanmaya veya kaybetmeye yönlendirir.[1][2][3][4]

Kaynaklar

  1. Socratic. Why Is The Number Of Protons And Electrons Equal In An Atom? | Socratic. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Socratic | Arşiv Bağlantısı
  2. Science Questions. Why Do Atoms Always Contain The Same Number Of Electrons And Protons?. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Science Questions with Surprising Answers | Arşiv Bağlantısı
  3. NRC Web. What Is An Atom ?. Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2024. Alındığı Yer: NRC Web | Arşiv Bağlantısı
  4. Libretexts. 4.9: Protons. (22 Haziran 2016). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Chemistry LibreTexts | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close