Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Türkoğlu
Üye 25 Mart 1 Cevap
1

prokaryotik hücrelerde ribozom 70S, ökaryotik hücrekerde ribozom neden 80Sdir?

239 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Binnur Balantekin
Moleküler Biyolog 1 ay önce

Merhaba Ece,

Ribozomlar, hücrelerde protein sentezinin gerçekleştiği hayati organellerdir. Prokaryotik hücrelerde ribozomlar 70S, ökaryotik hücrelerde ise 80S boyutundadır. Bu fark, ribozomların boyutlarından, bileşenlerinden ve yoğunluklarından kaynaklanır. Peki Nedir bu ''S'' ? Ribozomların boyutları, yoğunlukları ve sedimentasyon hızları Svedberg birimi (S) ile ölçülür. S birimi, ribozomun santrifüjleme esnasında ne kadar hızlı çöktüğünü ifade eder. Daha büyük ve yoğun ribozomlar daha yüksek bir S birimine sahiptir. Ancak S birimi lineer bir toplama sistemi değildir; ribozom alt birimlerinin şekli ve yoğunluğu da bu değeri etkiler. İlk önce prokaryotik ribozomları anlatmak istiyorum. Prokaryotik ribozomlar iki alt birime ayrılır. 50S ve 30S. 50S; 23S ve 5S rRNA ile yaklaşık 34 protein içerir. 30S ise, 16S rRNA ile yaklaşık 21 protein içerir. Bu iki alt birimi topladığımızda 70 etmiyor evet! çünkü, sayılar doğrusal olarak toplanmaz. Svedberg birimi kütleye doğrudan orantılı değildir; parçacıkların santrifüjde nasıl davrandığını hesaba katar. Ökaryotik ribozomlar da aynı şekilde, iki alt birime sahiptir. 60S; 28S, 5.8S ve 5S rRNA ile yaklaşık 49 protein içerir. 40S ise, 18S rRNA ile yaklaşık 33 protein içerir. Yani, ökaryotik ribozomlar, prokaryotik ribozomlara göre daha büyük ve daha karmaşıktır diyebiliriz. Protein sentezi sırasında iki alt birim bir araya gelerek işlevsel ribozomu oluşturur. Ökaryotik hücreler, prokaryotik hücrelere göre daha büyük ve daha karmaşık olduğu için bu hücrelerin karmaşık protein sentez ihtiyaçlarını karşılamak için daha büyük ribozomlar gereklidir. Ayrıca ökaryotik ribozomlar, daha fazla rRNA ve protein içerir. Bu da, onların daha büyük ve yoğun olmasına sebep olur.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. M. Arda. Ribozomlar, Ribozomal Rna Ve Transfer Rna. Alındığı Tarih: 29 Aralık 2024. Alındığı Yer: mikrobiyoloji | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Rich. Page Restricted | Sciencedirect. Alındığı Tarih: 29 Aralık 2024. Alındığı Yer: sciencedirect | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close