Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Programlama dillerinde neye göre yazıyoruz?

Programlama dillerini kullanırken belli kelimeler (elif,for,else gibi) kullanırken bunları neye göre nasıl yazacağımız neye göre belirleniyor ?
281 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Furkan H
Furkan H
11K UP
Siber güvenlik uzmanıyım

Programlama dillerindeki belirli kelimelerin nasıl yazılacağı ve neye göre belirleneceği genellikle programlama dilinin belirlediği kurallara dayanır. Bu kurallar dilin sözdizimi (syntax) olarak adlandırılır. Sözdizimi, bir programın yazılış şeklini ve dilin yapısal özelliklerini tanımlar.

Örneğin, Python programlama dilinde "elif", "for" ve "else" gibi kelimeler belirli bir sözdizimine sahiptir. Bu kelimelerin doğru şekilde kullanılması, dilin kurallarına uygun yazılmış bir programın çalışmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Python'da "elif" ifadesi, "else if" ifadesinin kısaltmasıdır ve bir "if" ifadesinin ardından kullanılır. Örneğin:

```

Tüm Reklamları Kapat

if condition1:

# if bloğu

elif condition2:

# elif bloğu

else:

# else bloğu

```

Benzer şekilde, "for" ifadesi bir döngüyü başlatmak için kullanılır. Örneğin:

Tüm Reklamları Kapat

```

for item in sequence:

# döngü bloğu

```

Tüm Reklamları Kapat

"else" ifadesi ise bir "if" veya "elif" ifadesinin koşulu sağlanmadığında çalışacak olan bir bloğu temsil eder. Örneğin:

```

if condition:

# if bloğu

Tüm Reklamları Kapat

else:

# else bloğu

```

Bu örneklerde görüldüğü gibi, programlama dillerindeki belirli kelimelerin nasıl kullanılacağı ve nasıl yazılacağı dilin sözdizimi tarafından belirlenen kurallara bağlıdır.

Bunların dışında bunları neye göre yazıyoruz kısmına gelecek olursak,

yapmak istediğiniz uygulamanın algoritması ile alakalı bir durum aslında, bu konu için öncelikle temel algoritma mantığını araştırmanızı önermekle beraber basit bi örnekle açıklamaya çalışayım.

Mesela bir login sayfası yani oturum açma sayfası yapmayı düşünelim.

bize bir kullanıcı adı birde parola lazım. sitemizin üyesi kullanıcı ve parolasını girdiğinde biz bunun doğru olup olmadığını nasıl anlarız?

öncelikle bu üyenin bizde kayıtlı olması lazım yani ortada bir üye varsa demekki daha önce kayıt olmuş ve bize kullanmak istediği kullanıcı adını ve parolasını belirtmiş bizde bunu bir yerde saklamış olmalıyız buraya genelde veri tabanı adını veririz.

üyemiz kullanıcı adını girdi parolasını da girdi giriş yap butonuna bastı nasıl anlayacağız ?

Tüm Reklamları Kapat

veri tabanımızdaki değerler ile karşılaştırma yapmamız gerekiyor işte burada if else kullanımı yapabiliriz ihtiyacımız olan şey şu anda bu. Yani aslında yaptırmak istediğimiz işin algoritmasını çıkarırken kafamızda neyi nerede kullanacağımızı belirliyoruz.

örnekden devam edelim;

kullanıcı adımız "test" parolamız ise "123456" olsun, şimdi kodda şu tarz çok basit veri tabanı bile kullanmadan şu şekilde bi örnek yapabiliriz.

kullanici = "test"

Tüm Reklamları Kapat

parola = "123456"

bu değerler bizim kayıtlı tuttuğumuz değerler olsun

dışardan da input aldık

input_1 ve input_2 şeklinde 2 adet değer aldık biri kullanıcı adı diğeri parola olsun

Tüm Reklamları Kapat

if(input_1 == kullanici & input_2==parola)

{

echo "giriş başarılı"

}

Tüm Reklamları Kapat

else{

echo "kullanıcı adı veya parola hatalı"

}

bu şekilde aslında basit bi şekilde bilmediğimiz bi ziyaretci giriş yaparken doğru kullanıcı adı ve parolayı mı girdi onu kontrol ettirmiş olduk. Sorunuzun temel cevabı aslında neyin ne amaçla kullanıldığını iyice öğrenmeniz ve algoritma kurabilme yeteneğiniz ile alakalıdır. Bu iki konu üzerine daha kapsamlı araştırmalar yaparak çok daha iyi anlamaya başlayacağınıza eminim.

Kaynaklar

  1. S. S. Skiena. The Algorithm Design Manual. ISBN: 9781848000698.
  2. T. H. Cormen. Introduction To Algorithms. ISBN: 9780262033848.
  3. M. Dawson. Python Programming For The Absolute Beginner. ISBN: 9781435455009. Yayınevi: Cengage Learning PTR.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close