Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Rabia Kaysı
Üye 12 Kasım 1 Cevap
2

Platon’un mağara alegorisi, Platon’un bilgi ve varlığa dair hangi iddialarını desteklemektedir?

744 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sonya Demirboğa
Öğrenciyim 12 Kasım

Platon, felsefe tarihinin en ünlü analojisi olan mağara benzetmesinde, bilgi felsefesinin temel noktalarını anlatmaktadır. Ayrıca ortaya koyduğu bu benzetme ile insanlığın durumunu da gözler önüne sermekte ve insanların nasıl yanlış fikirlere sahip olduklarını göstermektedir.

Platon’un mağara alegorisi, idealar anlayışını daha somut bir şekilde açıklamak için kullandığı güçlü bir metafordur. Bu alegoride, bir grup insan, doğduklarından beri karanlık bir mağarada zincire vurulmuş olarak yaşar. Bu insanlar, mağaranın duvarına yansıyan gölgeleri gerçeklik olarak kabul ederler, çünkü bildikleri tek şey bu gölgelerdir.Bir gün, bu insanlardan biri serbest bırakılır ve mağaranın dışına çıkar. Dışarıda, ilk kez gerçek dünyayı, nesneleri ve güneşi görür. Başlangıçta ışığın parlaklığına alışmakta zorlansa da zamanla gerçek dünyayı tanır ve mağaradaki gölgelerin yalnızca bu gerçekliğin yansımaları olduğunu anlar. Bu kişi, mağaraya geri döndüğünde, diğerlerine gördüklerini anlatmak ister, fakat onlar onu anlamaz ve inandırıcı bulmazlar.[1]

Platon’un mağara benzetmesinde geçen mağara; bizim duyular dünyası ile algıladığımız dünyadır; mağaranın dışı ise asıl formlar. Platon’a göre idealar dünyasıdır. Mağarada mahkum olan insanlar; illüzyona kapılmış ve sorgulamadan yaşamlarını sürdüren insanları sembolize etmektedir. Mahkumlara gösterilen gölgeler; insanların içinde bulunduğu kültür tarafından anlatılan ve sorgulanmadan inanılan anlatılardır. Mahkumların arkasında yanan ateş; aydınlık, ancak geçici ve sahte olan aydınlıktır; mağaradan çıkmayı başaran insan ise filozoftur. Mağaradan kurtulmak ise aydınlanmak yani idealar dünyasına ulaşmak anlamına gelmektedir. Dışarıya çıkan mahkumun mağara hakkında düşünmesi; filozofun arzuların kurtularak, mağara içerisindeki insanların durumuna üzülmesidir. Bu üzüntü sonunda mağaraya dönen mahkumun gördüklerini anlatması; filozofun hissettiği sosyal sorumluluk hissidir. Anlattıklarından dolayı mağaradaki mahkumlar tarafından tepkiyle karşılanması; başka dünya ihtimallerine karşı olan ve illüzyonlarla yaşayanların verdiği tepkidir. Mağaradaki mahkumlar için gölgeler neyse bizim bu dünyada değer atfettiğimiz ve vazgeçemediğimiz bilgilerimiz de odur. Mağaraya girip çıkarken yaşanan körlük hali ise aydınlık ve illüzyon arasındaki geçişe alışılması gerektiğini simgelemektedir. Son olarak güneş, en iyi ideadır ve ancak onun sayesinde görmek mümkündür.[2]

Tüm Reklamları Kapat

1999 yılında yayımlanan Matrix, bilim kurgu dünyasında devrim yaratan bir film olarak hafızalarda yer etti. Wachowski Kardeşler’in yönettiği bu film, izleyicilere sanal gerçeklik, özgür irade ve kontrol kavramlarını sorgulatan bir deneyim sunar. Matrix’in temelinde yatan felsefi temalardan biri de Platon’un mağara alegorisidir. Platon, mağara alegorisi ile insanın bilgiye ve hakikate ulaşma sürecini simgelerken, Matrix bu süreci modern bir anlatımla yeniden ele alır.“Matrix” filmindeki bu paralellik, Platon’un felsefi düşüncelerinin modern popüler kültürde nasıl yankı bulduğunu gösterir. Film, izleyicilere gerçeklik ve algı üzerine derin sorular sormaya teşvik eder, tıpkı Platon’un binlerce yıl önce yaptığı gibi.

214 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Artlocalist. Platon Ve Mağara Alegorisi: İdealar Anlayışı. (27 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Artlocalist | Arşiv Bağlantısı
  2. R. B. Dikmen. Platon’un Mağara Alegorisi - Ilimge. (13 Şubat 2024). Alındığı Tarih: 12 Kasım 2024. Alındığı Yer: Platon’un Mağara Alegorisi - ilimge | Arşiv Bağlantısı
9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close