Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bedrettin Nur
Üye 31 Temmuz 1 Cevap
5

Pi (π) sayısının 3,14 çıkmasının sebebi sayma sayılarımızın değerlerinin yanlış olması olabilir mi?

Belki de sayılarımızın değerleri yanlış olduğu için matematik oldukça zorlaşıyordur. Belki de evren bizim çözmeye çalıştığımızdan daha kolaydır. Basit sayma işleminden bahsetmiyorum evet bu teoriyi bir yerde baltalıyor ama üç boyutlu görebilseydik belki de farklı bir sistemde ilerleyecektik. İki boyutlu görüyorsan önemli olan nereden baktığındır.
287 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 13 Ağustos

değerinin (yaklaşık 3,14) sayı sistemimizden veya boyutsal algımızdan kaynaklanmadığını, bunun yerine Öklidyen uzayda bir çemberin çevresinin çapına oranını temsil eden temel bir matematiksel sabit olduğunu belirtmem gerekiyor. Sayı sistemimizin yanlış olabileceği fikri matematik teorisi tarafından desteklenmez çünkü değeri sayılarla değil çemberlerin içsel özelliklerinden ortaya çıkar. Boyutları farklı algılasak ya da alternatif bir sayı sistemi kullansak bile, tarafından tanımlanan oran geometrik kökenleri nedeniyle aynı kalacaktır.[1]

'yi tanımlamanın bir yolu arktanjant fonksiyonunun Taylor serisi açılımından türetilen sonsuz seridir:

Tüm Reklamları Kapat

için:

Bu durumda:

Tüm Reklamları Kapat

Bu seri 'nin yaklaşık değeri olan 3,14159'a yakınsar ve 'nin sayı sisteminden bağımsız olarak geometrik bir oranın doğrudan sonucu olduğunu gösterir.

Başka bir yaklaşım bir birim çemberin çevresini hesaplamak için kalkülüsü kullanır. Merkezde yarıçaplı bir çember düşünelim. Çemberin denklemi:

Bu nedenle , bu da 'nin herhangi bir çemberin çevresinin çapına oranı olduğunu ve boyutsal algıdan bağımsız olduğunu gösterir.

'nin daha ileri bir seviyesi Fourier serileriyle ilgilidir. Bir kare dalganın Fourier serisini düşünelim:

Tüm Reklamları Kapat

Bu ifade içerisindeki , sinüs fonksiyonunun periyodundan doğal olarak türemekte olup 'nin harmonik analiz ve dalga fonksiyonları ile derin bir bağa sahip olduğunu gösterir.

Belki de en sofistike gösterim Euler'in kimliğidir. Bu kimlik de karmaşık üstel fonksiyonlar ve 'yi birleştirir:

Tüm Reklamları Kapat

Bu kimlik 'yi matematikteki temel sabitlerle doğrudan bağlantılı hale getirir ve 'nin sayı sistemi veya boyut algısından bağımsız olarak evrensel bir öneme sahip olduğunu gösterir.

Matematiğin evrensel gerçeklerini anlamak için öncelikle basit aritmetiğin ötesine geçmek gerekir.

Kaynaklar

  1. V. Powell. Pi (Π) Explained Visually. Alındığı Tarih: 13 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Explained Visually | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close