Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
H A
H A
3,729 UP
Üye
3

Pi sayısı neden sonsuz?

dairenin çevresini, çapına böldüğümüzde, yaklaşık sayıyaya tamamen yaklaştığımız bir sayı neden yok? Plank uzunluğu tam olarak bu değil mi?
1,947 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tarık Akay
Tarık Akay
11K UP
Yazılım müh. ögrencisiyim.Mat ile ilgileniyorum

Aslında çemberin tam sayi olmamasindan kaynaklidir.Basit bir tabirle çember bir noktaya eşit uzaklıktaki sonsuz noktaların birleşimidir.Yani sonsuz köseli bir çokgen . Yani çevresi ve çapı tam olmadığından pi de tam gelmiyor.Bildiklerim kadarıyla.

343 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sorunuzu çember özelinde mi sordunuz bilemiyorum ancak ben daha genel olarak cevaplayacağım. ardışık iki sayı arasında sonsuz sayıda ondalık sayı olduğundan pi sayısı sonsuzdur. Birbirine bölündüğünde sonsuz sayı dizisi veren başka zaten bir çok örnek sayı bulabiliriz. Temel sebep ise belirttiğim gibi iki sayı arasında sonsuz sayıda sayı olmasıdır. Bunun dışında plank mesafesi evrendeki tanımlanabilir en küçük mesafedir. Konuya dair olarak elalı zenonun kaplumbağa ve yarışçı ile örneklediği paradoks da aslında örnekleyicidir. Bu Paradoks soyut düşünceye dayanır. Bu nedenle yarışçı kaplumbağaya hiç bir zaman yetişemez. Çünkü yarışçı kaplumbağaya her yaklaşmasında mutlaka bir mesafe kalacaktır. Ne kadar yaklaşırsa yaklaşsın mesafe azalsa da hep kalacaktır. Bu durum iki sayı arasında sonsuz sayı olmasına dayanan matematiksel düşüncenin örneklenmis halidir. Bu nedenle de düşüncede söz konusu paradoksu yaratır. Çünkü iki sayı arasında ne kadar küçülürse küçülsün sonsuza kadar küçülen sayı var olacaktır. Bu nedenle de bu matematiksel mantıkla yarışçı kaplumbağaya (düşüncemizde, daha doğrusu matematiksel düşüncemizde) hiç ulaşamayacaktır. Ancak evrende deneyimlerimizden biliyoruz ki yarışçı çok kısa sürede kaplumbağaya yetişir ve onu geride bırakır. Dolayısıyla evrende iki mesafe arasında sonsuzluk yoktur. Mesafenin bittiği bir küçüklük vardır. İşte bu mesafenin bitebileceği en dip seviye de planck mesafedir. Tabi makro nesnelerin etkileşim düzeyi atom düzeyinde planck mesafesinin çok üzerinde olabilir.

261 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close