Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayşe Sıla Toz
Üye 14 Ekim
1

Patlamalar her yerde karmaşaya yol açar. Dünya bir patlama sonucu oluştuysa, bu düzen nasıl vâr oldu?

Yani merakım şu; patlama diyince akla hep karmaşa, kan, revan gelir. Hiç böyle mükemmel bir düzen akla gelmez. Bu patlama nasıl bu düzeni oluşturdu?
415 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Editör 14 Ekim

Soruda üç adet büyük sorun var. İlk olarak "Büyük Patlama" büyük olmadığı gibi, bir patlama da değildir. Büyük Patlama ifadesi uzay-zaman dokusunun genişlemeye başladığı an için kullanılan bir metafordur.[1] Her ne kadar ilk başta bu fikir ile dalga geçilmek için kullanılsa da daha sonra yaygınlaşmıştır.

İkinci sorun, düzen kelimesinin aşırı muğlak olması. Mesela sorunun açıklama kısmına göre bakarsak düzeni "karmaşa, kan ve revan bulunmayan şey" olarak kullanmışsınız. Böyle bakacak olursanız Büyük Patlama sırasında da Dünya'nın oluşumu sırasında da yaşamın oluşumu ve evrimleşmesi sırasında da her zaman karmaşa, kan ve revan görüyorsunuz. Bu bağlamda düzenin aslında çok küçük bir alandaki kısa süreli illüzyonlar olduğunu söyleyebiliriz.

Düzeni farklı bir şekilde de tanımlayabiliriz. Örneğin Büyük Patlama ile oluşan doğa yasalarını düzen olarak tanımlayanlar var. Ancak düzen olarak tanımlanan şey bu ise Dünya'daki patlamanın yarattığı karmaşa hâlâ düzene uyuyor. Yani patlamalar düzensizlik yaratmamış oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Daha da ileri gidersek, düzensizlik getirdiğini söylediğimiz her patlamanın aslında kendi düzenini getirdiğini söyleyebiliriz. Mesela volkan patlıyor, Dünya bu yüzden değişiyor ve volkan patlaması kendi düzenini oluşturuyor. Göktaşı bir çarpıyor, çevreyi değiştirerek kendi düzenini oluşturuyor. Görebildiğiniz gibi düzen çok muğlak bir ifade. Neyi savunmak istiyorsanız o tarafa çekebiliyorsunuz.

Son olarak sorudaki "karmaşa vs. mükemmel düzen" teması tartışmaya nesnellikten uzak, fazla duygusal bir ton katıyor. Genelde bu tartışmalarda düzen oluşması için bir bilincin gerektiği düşünülse de böyle bir zorunluluğun olmadığını da belirtmekte fayda var. Doğal süreçlerden bahsettiğimiz ve bu süreçlerin de kendiliğinden olduğunu görebildiğimiz için Tanrı gibi ek varsayımlar kullanmamıza gerek kalmıyor. Bu konuyu burada detaylıca anlatmıştım. Konu kişinin inanma ihtiyacında bitiyor.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Büyük Patlama Nedir? Büyük Patlama Teorisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey! - Evrim Ağacı. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 14 Ekim 2024. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close