Tüm bitkiler/çiçekler meyve üretir. Bütün meyveler yenilebilir değildir. Hatta bazıları zehirlidir; bu sadece canlıların doğasıdır. Tüm canlıların temel amacı üremedir ve meyve de budur. Meyve sadece bir çeşit etle kaplı bir tohumdur. Genellikle "meyve" olarak düşündüklerimiz, daha sağlam bir kaplamaya sahip olan veya yenilebilir olması için yetiştirilmiş olanlardır (Muz gibi).
Meyveler, benek büyüklüğündeki çok küçük sert meyvelerden, karpuz gibi çok büyük meyvelere kadar şekil, boyut ve doku açısından çok çeşitlidir. Bunun tek istisnası, steril çiçekleri olan veya triploid, pentaploid vb. olan kapalı tohumlular veya Euphorbia trigona gibi asla çiçek açmayan kapalı tohumluların türleri/melezleridir. Bazı çiçekler rüzgarla dağılabilen veya yere düşerek dağılabilen küçük tohumlar ya da meyveler) üretir. Meyve üreten bitkiler, genellikle söz konusu meyveyi yiyen ve daha sonra tohumları (dışkıları yoluyla) daha uzaklara dağıtan canlıların yardımıyla, tohumlarını yaymak için bunu yaparlar. Aynı şey, soruda geçen bitkiler için de geçerlidir. Sanırım insan olarak ''meyve''yi biraz yanlış anlıyoruz.
Yukarıda ki görsel bir Lavanta bitkisi. Kase'de duranlar lavantanın o kokusunu aldığımız tanecikleri. Taneciklerin içinde ise onun devamlılığını sağlayan tohumları var. Bunu aynı karpuzun çekirdeği gibi düşünebiliriz. Karpuz, çekirdekleri (yani tohumları) korumak için bizim yediğimiz etli kısmı oluşturur ve tohumları korur. Olgunlaşmış bir Lavanta bitkisinin taneciklerinin içinde bakarsanız siz de tohumları görebilirsiniz.
Kaynaklar
- animals.sandiegozoo. Lavender | San Diego Zoo Animals & Plants. Alındığı Tarih: 26 Ocak 2024. Alındığı Yer: animals.sandiegozoo | Arşiv Bağlantısı