Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Panik atak geçiren birisinin vücudunda neler olur? Organları neye nasıl tepki verir?

285 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Selin Akdemir
Panik Bozukluk Teşhisi Konulmuş Birey

Panik bozukluk teşhisi olan birisi olarak deneyimi sizinle paylaşabilirim. Ardından araştırdığım kaynaklardaki bilgileri sizlere aktaracağım. Benim deneyimim tam olarak nefesimin yavaş yavaş daralması ile başlayan bir uyarı ile başlangıç yapıyor. Ardından kalp ritmimi sık sık kontrol etmemle birlikte vücudumda stres etkeni git gide artıyor ve bu da nabzımın artmasına sebep oluyor. Ardından vücudum terlemeye başlıyor özellikle avuç içlerim ve koltuk altı bölgelerim. Sık idrara çıkma hissi oluşuyor. Tabi ki de bu süreçte vücudumu kontrol etmemden kaynaklı belli bölgelerde ağrı hissediyorum. Ve göğsümün sıkışması seyrediyor ve kalp krizi geçirdiğimi düşünüyorum. Başım dönmeye başlıyor ve ağlama krizi ile bu iş daha kompleks bir hale bürünüyor. Bayılacakmış gibi bir his oluşuyor ve mideme ağrı vuruyor. Kusmaktan korktuğum için -bunun sebebi ise mide kanaması geçiriyorsam ya kan kusarsam korkusu oluyor-kusamıyorum. Tabi sürekli bir acile gitme durumu oluşuyor. Acile gittiğimde doktorların vermiş olduğu tedavi yöntemi ile semptomlar azaltılıyor. Bu genellikle sakinleştirici ile yapılıyor. Süreç oldukça zor olan bir hal alıyor. Ama kesinlikle şunu söylemeliyim ki, bu semptomları yaşayan bireyler klinik yetkinliğe sahip olan bir sağlık çalışanından mutlaka destek almalıdır. Kendi başınıza denediğiniz yöntemler yanlış bir yönelime sebep olabilirken, yeteriz de kalabilir. Bu sebeple hizmet sunan psikiyatri klinikleri ve psikologlardan destek alınmalıdır. Genellikle hastalara Bilişsel Terapi ve İlaç tedavisi uygulanmakta. Tabi ki bu hastanın bireysel ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Bunun yanı sıra beslenme ve hareket alışkanlıklarınız da önem arz ediyor. Kahve ve çay gibi kafein bakımından zengin besinler tüketmek kalp atışınızı hızlandırdığı için tüketilmemesi bu süreci hafifletiyor. Strese sokan durumlardan uzak durmak ve uyku düzeninize önem göstermek ise sürecin iyileştirici parçalarından birkaçı.

Yapmış olduğum araştırma sonucunda ise bilgiler şu şekilde:

"Panik bozukluğu olan kişiler: Ani ve tekrarlayan, baskıcı kaygı ve korkuyla dolu panik atakları yaşayabilirler Bir panik atak sırasında kontrol dışında hissetme veya yaklaşan bir ölüm veya felaket korkusu yaşayabilirler Bir sonraki panik atakının ne zaman gerçekleşeceği konusunda yoğun endişe duyabilirler Geçmişte panik atakları yaşanan yerlerden korkma veya bu yerlerden kaçınma eğiliminde olabilirler Bir panik atak sırasında fiziksel belirtiler gösterebilirler,

Tüm Reklamları Kapat

örneğin: Kalp çarpıntısı veya hızlı kalp atışı,Terleme, Üşüme, Titreme, Nefes almakta zorlanma, Zayıflık veya baş dönmesi, El ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, Göğüs ağrısı, Mide ağrısı veya bulantı.

Panik bozukluğu bazen aile geçmişinde olabilir, ancak bazı aile üyelerinin bunu yaşarken diğerlerinin yaşamamasının kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, korku ve kaygıda bazı beyin bölgeleri ve belirli biyolojik süreçlerin önemli bir rol oynayabileceğini bulmuşlardır. Bazı araştırmacılar, panik atakların, bedenimizin tipik olarak hayatta kalma içgüdülerinin ya çok sık, çok güçlü bir şekilde ya da bunların bir kombinasyonu olarak aktif olduğu "yanlış alarmlar" gibi olduğunu düşünmektedirler. Örneğin, panik bozukluğu olan bir kişi kalbinin hızla attığını hissedebilir ve bunun kalp krizi geçirdiğini düşünebilir. Bu, kişinin gözle görülür bir neden olmaksızın panik ataklarını yaşamasına neden olabilecek bir kısır döngüye yol açabilir, ki bu panik bozukluğunun merkezi özelliğidir. Araştırmacılar, panik bozukluğu olan kişilerde beyin ve bedenin nasıl etkileşimde olduğunu inceleyerek daha özelleştirilmiş tedaviler geliştirmeye çalışmaktadırlar. Ayrıca, araştırmacılar stresin ve çevresel faktörlerin bozuklukta nasıl bir rol oynadığını da araştırmaktadırlar.[1]"


Kaynaklar

  1. National Institute of Mental Health (NIMH). Panic Disorder: When Fear Overwhelms. Alındığı Tarih: 18 Mart 2024. Alındığı Yer: National Institute of Mental Health (NIMH) | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close