Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
11

Palm yağı nedeniyle ormanlar yok oluyor mu?

1,143 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Evet, palm yağı tüketimi Asya'daki ormansızlaşmanın ana kaynaklarından biridir.[1][4] Burada olan, palm yağı elde etmek için, bu yağın geldiği meyveleri üreten Elaeis cinsi ağaçların kesilmesi değildir. Kozmetikten yiyecek endüstrisine kadar çok geniş bir yelpazedeki ürünlerin üretiminde kullanılan, trans yağ içermeyen ve dolayısıyla daha sağlıklı olarak kabul edilen palm yağına olan talebin artmasına bağlı olarak, Güneydoğu Asyalı palm yağı üreticilerinin, bu talebi karşılayabilme amacıyla biyoçeşitlilikçe çok zengin olan diğer ormanları yok etmesi ve bunlar yerine palmiye ağaçları dikmeleridir.[2]

Bu ormansızlaşma öyle boyutlara ulaşmıştır ki, günümüzde Endonezya'daki ve ekvator hattındaki diğer ülkelerideki ormansızlaşmanın 1 numaralı nedeni palm yağı üretimi hâline gelmiştir. Bütün tropik yağmur ormanların %5 kadarı, tüm Dünya orman varlığınınsa %2.3 kadarı, sadece palm yağı üretimi amacıyla yok edilmiştir.[3] 2001-2006 yılları arasında Malezya'daki bütün orman kayıplarının %23'ünden, 2008-2009 yıllarında Endonezya'daki ormansızlaşmanın %40'ından palm yağı üretimi sorumludur (son dönemde artan baskılarla bu oranlar bir miktar azalmıştır).[4] Hatta sırf bu ormansızlaşma nedeniyle bölgedeki orangutan popülasyonu %50 azalmıştır; çünkü palm yağı üretimi için açılan araziler, bu yakın kuzenimizin yegâne yaşam alanlarını ortadan kaldırmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bu ormansızlaşma, karbondioksit döngüsüne katılan ağaçların eksilmesi dolayısıyla küresel ısınmayı da körüklemektedir. Yeryüzündeki ağaçların dağılımı ve sayısı azaldıkça, üretilen karbondioksit geri emilmediği için atmosfere katılmakta ve iklim değişimini hızlandırmaktadır.

Burada dikkat edilmesi gereken kritik bir nokta, sadece palm yağı tüketimini azaltmanın sorunu kalıcı olarak çözmeyecek olmasıdır.[1] Çünkü palm yağı talebi düşecek olursa, bu yağı üreten firmalar kârlarını korumak için ektikleri ağaçları kesme yoluna gidecek (yani bu defa ormancılıktan kâr elde etmeye çalışacak), bu alanları tarım alanına çevirecek, böylece hâlihazırda yok olmuş ve zorlanmış habitatlara daha da fazla yük bindirecektir. Bu küresel sorunun çözümü bireylerde değil, bu üretime izin veren ülkelerdeki özel firmaların denetlenmesi ve kısıtlanmasındadır. Ne yazık ki ülkelerine böylesine büyük miktarda sıcak para girişi olan Endonezya gibi ülkelerin bu firmaları denetlemeye yanaşması pek kolay ve olası gözükmemektedir. Burada, uluslararası baskılar devreye girebilir ve bu sayede ülkeler doğru olanı yapmaya zorlanabilir.

529 görüntülenme

Kaynaklar

  1. EarthTalk. Is Harvesting Palm Oil Destroying The Rainforests?. (11 Aralık 2008). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
  2. WWF. 8 Things To Know About Palm Oil. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: WWF | Arşiv Bağlantısı
  3. Palm Oil Alliance. Deforestation & Palm Oil. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: Palm Oil Alliance | Arşiv Bağlantısı
  4. Our World in Data. Is Palm Oil Responsible For Deforestation?. (21 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2021. Alındığı Yer: Our World in Data | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close