Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
303K UP
Üye
0

Paleontolojinin tarihçesi nedir ve nasıl gelişti?

303 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atilla Kahraman
Biyoloji ve Felsefeci bir liseli

Yunanca'da bulunan ''palaios'' (eski), ''onto'' (varlık) ve ''logos'' (bilim) kelimelerinden türeyen Paleontoloji kelimesi eski varlık bilimi olarak bilinmektedir. Her bilim dalında olduğu gibi Paleontoloji biliminde de, uzmanlaşmış kişiler bulunmaktadır ve bu bilim insanlarına Paleontolog denir. Dilerseniz Paleontolog ne iş yapar, kime denir ve neyi inceler sorularının yanıtlarına birlikte bakalım...

Paleontolog Nedir?

Paleontoloji; Jeoloji, Coğrafya, Evrim, Klimatoloji, Stratigrafi, Biyoloji ve Sedimantoloji, bilim dalları ile yakın ilişki içerisindedir. Paleontoloji dünya üzerinde yaşamın var olduğu günden bugüne değin yaşamış olan canlıları inceleyen bilim dalıdır. Paleontoloji bilimi üzerinde çalışmalar yürüten kişilere ise Paleontolog denmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Paleontologlar, dünya üzerinde bulunan fosilleri kullanıp, hem Dünya üzerinde yaşamış olan canlıları hem de Dünya'nın yaşını inceleyen kişilerdir. Ölmüş hayvan ve bitki fosillerini inceleyen Paleontologlar, bu fosillerin kaydını detaylıca tutmaktadırlar. Kısacası, Paleontologlar; Dünya yaşamının tarihini yazmakta olan kişiler olarak bilinmektedir.

Paleontoloji Nedir?

Paleontoloji, diğer isimleri ile ''taşılbilim'' ya da ''fosilbilim'' olarak da bilinmektedir. Paleontoloji bilimi özellikle; Dünya üzerinde yaşayıp ölen canlıların fosil olarak adlandırılan izlerinden ve tüm kalıntılarından yola çıkarak, bu varlıkların bilinen zaman içerisindeki yaşama ortamlarını, şekil ve çeşitlerini, yok oluşlarını, gelişmelerini; zamanda ve mekanlarda gerçekleşen dağılışlarını inceleyip araştıran bilim dalı olarak bilinmektedir.

Eski varlık bilimi tanımlaması ile karşımıza çıkan Paleontoloji, ayrıca Dünya'nın mevcut yaşını da araştırmaktadır. Paleontoloji bilimine göre Dünya'nın yaşı 4.5 milyar olarak sonuçlanmaktadır. Sadece canlıların değil, kayalar gibi bu canlıların etki bıraktığı tüm alanları incelemekte olan Paleontoloji, birden fazla bilim dalı ile birlikte ortak çalışmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Paleontoloji Ne İş Yapar?

Bilim camiasındaki varlığı 19. Yüzyıl'a dayanan Paleontoloji biliminin kabul edilen ilk çalışması, Leonardo Da Vinci'nin, Mısır'dan getirilen bir kireçtaşı numunesi üzerinde yapmış olduğu araştırma ve incelemeler olarak bilinmektedir. Jeolojik zaman ekseninde; deniz ve kara alanlarının dağılış özelikleri, iklim koşulları, çökelme alanları ve bunlara bağlı olarak gelişen sedimanter özellikteki maden yatakları ile birlikte petrol, kömür gibi mühim enerji kaynaklarının bulunduğu yerler Paleontoloji bilim dalının yardımları ile araştırılmaktadır.

Paleantoloji; Dünya üzerinde, hayatın var olduğunu kanıtlar nitelikteki delillerden olan grafit ve kireçtaşı gibi olguları, bilinen en eski kayaların içinden çıkarılmasıyla da ilgilenmektedir. Bunun sebebi ise; karbonun ve kireçtaşının, organik bir araç olmadan kayaların iç kısımlarına yerleşebileceklerinin imkansız olmasıdır.

Kaynaklar

  1. sabah. Paleontoloji Nedir? Paleontolog Ne İş Yapar, Kime Denir Ve Neyi İnceler?. (11 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 12 Nisan 2023. Alındığı Yer: Sabah | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close