Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Eylül Liber
Eylül Liber
11K UP
Üye
0

Ototrof ve heterotrof canlıları birbirinden ayıran temel farklar nedir?

Her canlının inorganik maddeleri dışarıdan hazır alması muhabbetiyle heterotrofu karıştırıp çelişkilere düşüyorum yardımcı olur musunuz?
1,581 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sezer Okay
Sezer Okay
126K UP
Biyolog

Organizmalar, enerjilerini ve besinlerini nasıl elde ettiklerine bağlı olarak iki geniş kategoriye ayrılır: ototroflar ve heterotroflar.

Ototroflar, hammadde ve enerjiden kendi yiyeceklerini üretebildikleri için üretici olarak bilinirler. Örnekler arasında bitkiler, algler ve bazı bakteri türleri bulunur. Heterotroflar tüketici olarak bilinir çünkü üreticileri veya diğer tüketicileri tüketirler. Köpekler, kuşlar, balıklar ve insanlar heterotrofların örnekleridir.

Heterotrof, enerji ve besin maddeleri için diğer bitkileri veya hayvanları yiyen bir organizmadır. Terim, Yunanca "diğer" anlamına gelen hetero ve "beslenme" anlamına gelen trophe sözcüklerinden türemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

İlk beslenme seviyesinde bitkiler ve algler gibi ototroflar bulunur. Otçullar (bitki yiyen organizmalar) ikinci seviyede yer alır. Etoburlar (et yiyen organizmalar) ve omnivorlar (bitki ve et yiyen organizmalar) üçüncü seviyede yer alır. Hem birincil (otçullar) hem de ikincil (etoburlar ve omnivorlar) tüketiciler heterotroflardır, birincil üreticiler ise ototroflardır.

Üçüncü bir heterotrofik tüketici türü detritivordur. Bu organizmalar, bitki ve hayvan kalıntılarının yanı sıra dışkı maddeleri ile beslenerek besin elde ederler. Detritivorlar, atıkları geri dönüştürerek sağlıklı bir ekosistemin korunmasında önemli bir rol oynarlar. Detritivorların örnekleri arasında mantarlar, solucanlar ve böcekler bulunur.

Heterotrofların iki alt kategorisi vardır: fotoheterotroflar ve kemoheterotroflar. Fotoheterotroflar enerjilerini ışıktan alan organizmalardır ancak havadaki karbondioksiti kullanamadıkları için yine de diğer organizmalardan karbon tüketmek zorundadırlar. Kemoheterotroflar ise aksine hem enerjilerini hem de karbonlarını diğer organizmalardan alırlar.

Ototroflar ve heterotroflar arasındaki en büyük fark, ototrofların fotosentez yoluyla kendi yiyeceklerini yapabilmesi, heterotrofların ise yapamamasıdır. Ototroflar güneşten enerji üretebilir, ancak heterotroflar enerji için diğer organizmalara bağımlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Ototroflar ve heterotroflar arasındaki bir diğer önemli fark, ototrofların klorofil adı verilen ve fotosentez sırasında güneş ışığının enerjisini yakalamalarını sağlayan önemli bir pigmente sahip olmaları, oysa heterotrofların bunu yapmamasıdır. Bu pigment olmadan fotosentez gerçekleşemez.

Heterotroflar fotosentezden çeşitli şekillerde yararlanır. Fotosentez sırasında yan ürün olarak üretilen oksijene bağımlıdırlar. Dahası, fotosentez, heterotrofların hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu ototrofların varlığını sürdürür. Et yiyen etoburlar hayatta kalmak için doğrudan fotosentetik bitkilere bağımlı olmasalar da, besin kaynağı olarak fotosentetik bitkileri tüketen diğer hayvanlara bağımlıdırlar.[1]

255 görüntülenme

Kaynaklar

  1. National Geographic Society. Heterotrophs. Alındığı Tarih: 4 Eylül 2023. Alındığı Yer: National Geographic Society | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close