Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Efe Çetin
Efe Çetin
49K UP
Üye
7

Osmanlı'da kadına verilen değer var mıydı?

Proje ödevi konum Osmanlı'da kadına verilen değer. Fakat araştırdığım kadarıyla Osmanlı'da kadın nüfus sayımlarında hayvanlarla bir sayılıyordu. Ben de projemi Osmanlı'da kadına verilmeyen değer olarak yazmayı planlıyorum. Bu konu hakkında bir bilginiz veya araştırmamı önerdiğiniz bir konu, kaynak varsa paylaşırsanız sevinirim.
705 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Süleyman Gülbağ
Tarih Meraklısı

Osmanlı toplumunda kadına değer verilip verilmediği sorusunun cevabı dönemden döneme değişir. İlk dönemlerde Müslüman Türk toplumunun kadına verdiği değerle eşdeğer bir durum söz konusuyken, ilerleyen dönemlerde farklı millet ve kültürlerle etkileşime girildikçe durum farklılaşmıştır. Kadınlar, taşrada ve tımar topraklarında ekonomik hayatta erkeğin yardımcısı konumundadır. Şehirlerde ise klasik ev hanımlığı konumunda olduklarını söyleyebiliriz. Toplumdaki töresel ve dinsel kısıtlamaların kadınları erkeklerden daha aşağı bir konumda tuttuğu doğrudur, çok da tartışmaya açık değildir.[1] Tanzimat Döneminde Batılı düşünceyle Osmanlı aydınlarının tanışmasıyla bu konu tartışılan bir gündem haline gelmiştir. Tanzimat Reformlarında kadınla erkeğin statüsü eşitlenmeye çalışılmış, fakat bu pratikte Cumhuriyet dönemine kadar sarkmıştır. Tanzimat'ta kadınlara verilen haklar pek bir karşılık bulamamıştır. 2. Meşrutiyet Döneminde bu konu tekrar gündeme gelmiş fakat bazı daha acil konular (Balkan Savaşları ve 1. Dünya Savaşı gibi) sebebiyle yine geri planda kalmıştır. 1. Dünya Savaşı yılları Osmanlı kadınları için oldukça çetin geçmiş, kendi sorumluluklarının üstüne bir de cepheye giden erkeklerin ekonomik faaliyetlerini üstlenmişlerdir. Dolayısıyla evet, kadınların Batılı anlamda "modern" haklara kavuşması ve toplumda erkekle görece eşit seviyeye getirilmesi, Osmanlı döneminde hayata geçirilememiştir. Bunu Cumhuriyet rejimi büyük oranda başarmıştır.

Kaynaklar

  1. Saadet Tekin. (2010). Osmanlı’da Kadın Ve Kadın Hapishaneleri. Tarih Araştırmaları Dergisi. doi: 10.1501/Tarar_0000000457. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Doruk Tuna Onay
Çocuk Hakları Aktivisti

Öncelikle şunun altını çizmek istiyorum. Şu anki Anayasamızdaki KADIN-ERKEK eşitliği Osmanlıda yoktur. Evet kadınlar erkeklerden aşağıdaydı(OSMANLI'da). Ancak günümüzdeki gibi bir KADINA ŞİDDET! mevzuunun olmadığını düşünüyorum.

CEVAP: Vardı---*(Denebilir)*

[2][1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. "Osmanlı Devletinde Kadının Eğitimi, Statüsü Ve Çalışma Hayatı". Alındığı Tarih: 17 Nisan 2024. Alındığı Yer: Arşiv | Arşiv Bağlantısı
  2. Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. "Osmanlı'da Kadın Ve Kadın Hapishaneleri". Alındığı Tarih: 17 Nisan 2024. Alındığı Yer: Arşiv | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Güzide Nur Kıyak
Tarihi seviyorum

Osmanlı çok geniş bir coğrafyada çok geniş bir zaman diliminde hakimiyet sürdüğündüğünden bu sorunun cevabının ikisine göre değiştiğini düşünüyorum. Ancak genele vurduğumuzda kadınlar biraz "işe yaramıyor" gibi bir bakış hakim. Seyyahlar ve elçiler olmasa saraydaki kadınların isimlerini neredeyse hiç duymuyoruz, keza sultanların annesinin bile isimleri sadece 'Valide-i Sultan' yani 'Sultanın annesi', yani gerçekten "isimleri duyulmuyor". Yönetimde de padişah küçükse belirli bir süre için görülüyorlar, ancak gene vezirler, sadrazamlar veya diğer devlet adamları tarafından geri planda bırakılıyorlar, yani bu açıdan da kadınlar ancak "son çare" gibi. Bunun yanında Batı'ya doğru ilerledikçe kadın yöneticiler daha (elbette nicelik olarak erkeklerle kıyaslanamasa da) çok söz sahibi olabiliyor gibi: Amerika keşfedildiğinde Kastilya'nın başında İsebella vardı, gene aynı yüzyılda İngiltere'yi yönetmek de Mary ve Elizabeth'e kısmet olmuştu ve listemizi Jadwiga, Catherine de Medici, Maria Theresa, Yekaterina, Victoria gibi gibi çoğaltmak mümkün. Yani (eğer küffarların kadınları Osmanlı kadınlarından daha zeki değilse(!)) kadınlara az değer veriliyor gibi görünüyor.

Kaynaklar

  1. E. S. Gürkan. (2020). Bunu Herkes Bilir: Tarihteki Yanlış Sorulara Doğru Cevaplar. ISBN: 9786057635402. Yayınevi: Kronik Kitap.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close