Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Osmanlı yenileşme hareketlerinin ortaya çıkmasında etkili olan dış gelişmeler nelerdir?

1,063 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Enis O
Enis O
2,216 UP
Enis

Öncelikle avrupa medeniyetlerinin reformist hareketleri ve coğrafi keşifler dahilinde osmanlı devletini geride bıraktılar. Biraz açacak olursak ilk olarak protestan ahlakı bu öncülüğün başındadır .Kültürel niteliklere dayanan açıklamalar genelinde avrupalıların diğer milletlerden üstün olduğu tezine dayanır. Sosyoloji ile aranız iyi ise prusyalı Max Weber aklınıza gelmiştir. Kendisi kapitalizmin öncülüğünü yapan ülkelerin protestan olmasından yola çıkarak yükselişi buna bağlamıştır. Fakirliği öven katolik dünya görüşünün aksine zenginlikle problemi olmayan daha çok çalışmaya teşvik eden bir eden ve sonuç olarak ortaya daha hamarat ve disiplinli kapitalizmin ruhuna uygun bir toplum çıkmıştı. Çalışmayı adem ve havvadan işledikleri ilk günahın yükü olarak gören katoliklerdense çalışmayı ibadet olarak gören bu inanç daha güçlü bir avrupa temelini atmıştır. Tabi kapitalizmin osmanlıya girememesi (toplumun yapısından kaynaklı) reddedilmiştir. Kapitalizmin getireceği kar saplantısı ve rekabet anlayışı devlet adamlarınca sakıncalı görülmüştür. Bir çok malın üzerinden fahiş karlar edilmesini engellemek için tahdid (sınır) konulmuştur. Bu uygulamaları esas alarak antikapitalist iktisadı görebiliyoruz.Üretici yerine tüketiciyi korumayı hedef edinen osmanlı kötü günlerin eşiğine gelmişti. Sanayi devrimi bu hali daha vahim duruma götürmüştür. Kapitalist düşünce güç kazanırken osmanlı iktisadı bu çehrede zor duruma girmiştir. Dış ülkelerden gelen düşük fiyatlı ürünlere karşı küçük esnafını koruyamayan osmanlı adeta yabancı pazarı haline gelmiştir. Tabi bana kalsa ben uzatıp yazarım ancak daha verimli gördüğüm kaynakları bırakıyorum. NOT: Coğrafi keşifleri atladım çünkü yazı aşırı derecede uzardı ancak etkisini anlatmak için kapitalizmin ürünlerine ve avrupalıların bu ürünleri kendi topraklarından pek elde edemediğini söylemek şarttır. Keşif edilen topraklarda bu ürünlerden zengin olduklarını ve dolayısıyla birçok afrika asya amerika topluluklarını klonize ettiklerini gözden kaçırmamak gerekir. (Etkili olması için 1880-1913 arasındaki yıllarda ki değişime bakmak yerinde olacaktır.) 6 kaynak kabul olmadığından buraya bir tane bırakmak durumundayım: http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20EDEBIYATI/mustafa_karabulut_tanzimat_osmanli_yenilesme.pdf

632 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Esg-Bunu Herkes Bilir (Kitap). (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Osmanlıda Yenileşme. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Osmanlıda Sanayileşme. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Osmanlı Neden Geriledi. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Osmanlı Hakkında Daha Detaylı Bilgi Için. (15 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close