Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Can
Ahmet Can
3,183 UP
Üye
3

Osmanlı ve Türkiye Türkleri asimile edilmiş Bizanslılar mıdır?

Merhabalar Tarih boyunca ırklar birbirine karışmıştır biliyorum ama merak ediyorum şu an ki genetik yapımız Romalılara mı daha çok benziyor yoksa Türk ırkına mı? Eski atalarımız Hristiyan Bizanslılardan Müslüman Türklere mi dönüştü?
5,243 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Özgün Kabacaoğlu
Bilim İnsanı

Metahan Ünlü'nün cevabına bir ekleme yapmak gerekirse; Oğuz Türkleri Anadolu'ya iki dalga halinde geldiler. Bunlardan birisi Malazgirt Meydan Muharebesi sonrasında, bir diğeri ise Cengiz Han devrinde.

İlk dönemde kurulan beylikler; Mengücekoğulları, Danişmendoğulları gibilerdir. Ayrıca bu dönemlerde geçtiği düşünülen Sarı Saltuk destanı da bu dönemin Türk karakterini ortaya koymaktadır. Özellikle, bugün Gagavuzya adlı bölgenin, Oğuz Türkçesi konuşması, ilgi çekicidir ve yoğun göçlerin ulaştığı coğrafyayı anlamamızı sağlar.

Bu noktada ise bazı topluluklar da konu hakkında teori geliştirenleri zorlar ve daha geliştirir. Örneğin Karamanlılar olarak bilinen Hristiyan - Ortodoks Türk topluluğu bunlardandır. Bu insanlar Grek alfabeli Türkçe yazıyorlardı. (Bu topluluk için iki iddia var. Birincisi, yerli Hristiyanlardı ve dil değiştirdiler. İkincisi göçlerle gelen Türklerdi ve din değiştirdiler. Fakat ikincisi, Erhan Afyoncu'nun da tespitleri eşliğinde daha olsaı görünmektedir)

Tüm Reklamları Kapat

Öyleyse, belli ki bir grup Türk, Anadolu'ya geldi ve hatta bugün Ukrayna - Romanya hattına kadar sarktılar (Gagavuzya'yı hatırlamak lazımdır burada) bir kısmı da Anadolu'ya yerleşti. Burada ilk beylikler kuruldu. Sonrasında da Anadolu Selçuklu Devleti ve tekrar beylikler ve Osmanlı Devleti... Tüm bu siyasal süreçte, Anadolu'da siyasal birliğin dili yani ortak dil Türkçe oldu. Rumca'dan Türkçe'ye bir değişim yaşandı.

Belli sayıda bir kitlenin Türkçe konuşması ancak bu dönüşümü açıklayacaktır. Hiç değilse yönetici kesimlerin ve yanında yeter sayıda teknik elemanın Türkçe konuşması gereklidir ve bu ancak köy nüfuslarının dilini değiştirebilir. Son kertede İtalyanlar bu topraklara Haçlı Seferleri zamanında Türkiye demeye başlamıştır. Bu dönüşümün 12. asrın sonlarında kesin bir şekilde tamamlandığını gösterir. Bu kültürel açıklama dışında, toplumun genelinin etnik kökenleri ve bunun değişimi ise bilimsel anlamda ortaya konabilecek bir hussu değildir. Nitekim Oğuz Türklerinin dahi Hazar'ın doğusunda oluşum süreçlerinde, Soğdlular gibi İrani ve hatta daha eski Turani kavimler ileve bu minvalde de Hint - Avrupa toplumları ile ne kadar yoğunlukta etkileşime girdiği tam olarak bilinenemektedir. Öyleyse bizi Akdenizli gösteren gen bir analizinin ndeni Anadolu'da dil değişimimidir yoksa zaten daha eski zamandan gelen bir sebep mi vardır. Bu konu, bilinemez.

Bu noktada, Osmanlılarda benzer biçimde bu toplumsal kitle içerisindelerdir. Sadece Halil İnalcık'ın da çeşitli defalar belirttiği gibi Kayı bağlantıları muğlaktır. Yoksa İbn - Batuta'nın da belirttiği üzere onun oğlu Orhan tipik bir Türk Bey'idir. Bu tip belli bir kültürel, ekonomik ve kurumsal pratik içinde barındırır. Yerleşik Roma üst yapısından birisinin kitlesel olarak, bu tipe dönüşmesi makul değildir. Zaten böylesi bir dönüşüm, yani dil, din ve göçebelik biçiminde bir yaşam tarzı dönüşümünün ise üst Roma yönetiminde görülmesi tarihin dinamiklerine de uymayacaktır. Ancak Köse Mihal gibi bazı marjinal örnekler vardır ve onlarda sonuç olarak yeni bir yapıda yeni ve daha prestijli görevler bulma ümidiyle Roma'dan Osmanlı saflarına geçmiş görünmektelerdir. Kurucu unsurlar değillerdir.

Dolayısyla, halk bazında belli geçişler, belli birleşmeler elbette olmuştur. Lakin üst yapıda belli bir devamlılık dahilinde Türk - Oğuz kimliğinin Hazar'ın doğusundan Anadolu'ya kadar olan süreci, günümüzde açıktır.

1,077 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Sabah Gazetesi - Erhan Afyoncu. (19 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Metehan Ünlü
Metehan Ünlü
3,970 UP
Master Öğrencisi

Merhaba, buna benzer bir görüşü Gibbons ileri sürdü ( Kısaca Osmanlıların Bilecik bölgesinde yaşayan Rumlar olduğu.). Fuad Köprülü bu görüşe karşı Fransa'da konferans verdi. Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu adında Türkçe yayınlandı. Ayıntılı bilgi için bu esere bakabilirsiniz.

Kısaca açıklamak gerekirse. Türkler 11. yüzyılda Anadolu'ya kitleler halinde göç etmeye başladılar. Zaten o sıralarda Anadolu nüfusu yoğun değildi. Moğol istilası sırasında da çok büyük Türkmen kitleleri Anadolu'ya geldi. Osmanlılar da bunlardan biri. İki ulus arasında bir ilişki olsa da kitleler halinde, Hristiyan Bizanslılar'dan Müslüman Türklere dönüşmek söz konusu değil.

Eğer vakit ayırabilirseniz daha ayrıntılı bilgi için aşağıya bıraktığım eserlere bakabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

1,340 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Fuad Köprülü - Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluşu. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Mustafa Akdağ - Türkiye'Nin İktisadi Ve İçtimai Tarihi . (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Claude Cahen - Osmanlı'Dan Önce Anadolu. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 25 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close