Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Osmanlı Şeriat ile mi yönetiliyordu?

Osmanlıda oğlancılığın yaygın birşey olduğunu ve yazılmış s*x kitaplarının da olduğunu gördüm. Osmanlı şeriat ile yönetiliyorsa nasıl bu tarz şeyler gerçekleşebiliyor? Osmanlıda şeriat var mıydı?
7,943 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Cevap
celil tipi
Araştırarak edindiğim bilgiler ile bulduğum sonuçlar.

Hayır, Osman Devleti Şeriat ile yönetilmemiştir.[1] Ki Osmanlı padişahları İçki, alkol ve esrar gibi maddeleri tüketmiş; harem gibi İslam'ın kabul etmediği (haram kıldığı) aktiviteleri yapmışlardır.[1] Osmanlı Devleti daha çok töre hukuku ile yönetilmiştir. Şeriat benimsenmemiştir. Yıllar boyunca yanlış bilinen bir bilgidir bu. Muhafazakar kesimin sürekli öne çıkardığı Fatih Sultan Mehmet dahi esrar tüketiminde bulunmuştur.

233 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İlber Ortaylı. İlber Ortaylı'nın Bu Durum Hakkında Söyledikleri.. Alındığı Tarih: 26 Mart 2023. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Muhsin Alperen Yılmaz
Vaktiyle konuyla ilgili okumalar yaptım.

Merhabalar. Günümüzün bazı tutucu tarihçileri bu olayı sadece "Münferit bazı birtakım lafı edilmeye değmez iğrenç olaylar" olarak tanımlarken; bazıları ise bu olayı kabul eder ve nedenini şöyle açıklarlar: Osmanlı, topraklarını genişletip Batı ile etkileşime geçince, eşcinsellik olayı yaygınlık kazanmış olabilir. Ne varki "Eşcinsellik" ile "oğlancılık" aynı şey değildir.

Osmanlı bu konuda taviz vermiyor gibi gözükse de aslında saray ve sarayın dışında bu tür olaylar yaşanıyordu. Ve gayet tabii halk tarafından da aleni bir biçimde biliniyordu. Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "Tatlı kızancıklar" lafı çokça geçer mesela. Ayrıca şair Nedim de konuyla ilgili şiir yazmaktan kendini alıkoyamamıştır. Bunun en temelde nedeni Freud'un da dediği gibi "Bastırılan duygular er geç daha coşkulu bir biçimde tezahür edecektir". Her şeyin saray çevresinde şekillendiği ve rönesanstan gram nasibini almamış; tanzimat gibi yeniliklerin yeterli gelmediği (Evrim Teorisi fikrini Ahmet Mithat Efendi ilk olarak yeni düşünce sistematiğini osmanlıya kazandırmak maksadıyla,"Maymundan gelmek" gibi yanlış bir şekilde tanıtmıştır. Takdir edilir ki, bu tutucu kesim tarafından hoş karşılanmamış ve "Ahmet Mithat Efendi'nin maymunlarından bahsetmeyin" denilerek rafa kaldırılmıştır. Bu Öner Ünalan'ın çevirdiği Charles Darwin Türlerin Kökeni kitabının ön sözünde yazar) halkın düşüncede tutucu olması ve en önemlisi özgür ve farklı düşüncenin olmaması gibi çok fazla olumsuz faktörün bir araya gelmesi sonucu, bu tür olayların meydana gelmesi oldukça doğal.

Tüm Reklamları Kapat

Konuyla ilgili kitap önereyim. Orhan Pamuk'un Beyaz Kale ve Zülfü Livaneli'nin Engereğin Gözü isimli kitaplar bu konuları ele alır. Bunlar tarihçi değil elbette, ama osmanlıya bir bakış için oldukça yerinde.

1,469 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z.Livaneli. Engereğin Gözü. (6 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 6 Nisan 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Roma Aslan
Roma Aslan
20K UP
Tarih Öğretmeni

Osmanlı Devleti için “Laik bir devlettir.” ya da ya da “ Bir şeriat devletidir.” gibi kesin yargılarda bulunmak oldukça zordur.Osmanlı Devleti için “Laik bir devlettir.” ya da ya da “ Bir şeriat devletidir.” gibi kesin yargılarda bulunmak oldukça zordur.[1] Ancak 17. ve 18. yüzyıllarla birlikte dini baskının arttığını ve Osmanlı devletinin yaşadığı hezimetlerden kurtulmak amacıyla İslam dinini bir devlet ideolojisi haline getirmeye çabaladığını söylemek mümkündür.

269 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Osmanlı Şeriat Devleti midir?. Osmanlı Şeriat Devleti Midir?. Alındığı Tarih: 27 Mart 2023. Alındığı Yer: Osmanlı Şeriat Devleti midir? | Arşiv Bağlantısı
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
x Kişi
x Kişi
223K UP
Uzay Bilimleri Takipçisi

Osmanlı imparatorluğu şer'i hukuka göre yönetilmiştir. Pek çok kaynakta örf'i hukuk sistemine göre yönetildiği yazılsa da bu kısmen doğru kısmen hatalıdır. Örf'i hukuk ancak Şer'i hukuka ters düşmediği zaman ele alınıyordu. [1]

211 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Dumanoğlu. Osmanli Hukukunun Yapisi. Alındığı Tarih: 26 Mart 2023. Alındığı Yer: sosyalsiyaset | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Özgür İrade: Aldığımız Kararlarda *Gerçekten* Özgür müyüz?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Seçimler Ne Kadar Güvenli?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Balinalar Su Altında Nefeslerini Nasıl 2 Saat Tutabiliyor?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Kuyruklu Yıldız Laneti: Hale-Bopp, 200 Milyon Kilometre Uzaktan 39 Kişiyi Nasıl Öldürdü?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Sivrisineklerden Kurtulmanın (Bilimsel Olarak Çalışan) Yolları Neler?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close