Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Viyan Başkurt
Viyan Başkurt
3,173 UP
Üye
3

Ortadoğu ülkeleri Ortaçağda gelişmişken neden şimdi geri kaldılar?

1,109 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erhan Gügerçinoğlu
Meraklı

Bu çok geniş bir konu fakat şu şekilde özetlemeye çalışalım;

Gerçekten de 9. Yüzyıldan 12. Yüzyıla kadar islam coğrafyası bilim ve felsefe alanında inanılmaz iyi işler yapmıştır. Bunu yapabilmelerinin sebebi; antik Yunan filozoflarının eserlerinin neredeyse hepsini Arapçaya çevirmeleridir. Aristoteles, Galenos ve Platon’a hayranlık dereceleri en yüksektedir. Matematik, astronomi, tıp ve coğrafyada yaptıkları işler çok parlaktır. Avrupa garip O-T haritaları çizerken İdrisi mükemmel bir harita yapmıştır. Tabi ki bu haritayı yaparken Yunan alimi Batlamyus’tan çok etkilenmiştir. Felsefede Yunan’ların yapamayacağı bir şey olan akıl ile iman ilişkilerini incelemişlerdir.( Yunan’da iman yok) İbn-i Haldun gibi bir adam çıkmıştır ki Adam Smith, Marks gibi adamlardan aşşağı kalır yanı yoktur. Bu işlerin içinde Türkler yoktur. Genel olarak Araplar, İranlılar, Kuzey Afrika müslümanları, Süryaniler ve Yahudiler vardır. Türkler geldiğinde islam medeniyeti zaten çökmüştü.

Peki neden devam etmedi bunca parlak şey? İlk önce şunu anlayalım; bunca mükemmel gelişmeye rağmen, islam bilime öyle bir yönelmişti ki durdurabilene aşk olsun gibi bir durum yoktu. Bu işin elit bir kesim tarafından yapılıp sıradan halka inmemiş olması zaten rüzgarın tersine dönmesini her zaman hazır tutar. Ama gerilemesinin en önemli iki nedeni olarak söylenen şey;

Tüm Reklamları Kapat

Moğol İstilası

Moğollar askeri olarak o kadar güçlü ve barbarlardı ki girdikleri islam şehirlerinin hepsinde öldürmedikleri adam yakmadıkları kütüphane kalmamıştı. Bu da koca bir entelektüel insan ve bilgi kaynağını yok etmiştir.

Âşâri Hareketi

Kuran’ı ve vahiyi akıldan üstün tutan kesim. Gazali bunların en meşhurudur. İslamda her şeyin cevabı vardır, felsefe ve bazı bilim türleri zındık, kâfir işidir demişlerdir. Toplumun entelektüel işlerden soyutlanmasında büyük katkıları olmuştur.

Daha ayrıntılı kaynak Aydın Sayılı’nın aşağıda eklediğim makalesidir.

219 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Unat. (1960). Aydin Sayili Ortacag Islam Dunyasinda Ilmi Calisma Temposunda Agirlasmanin Bazi Temel Sebepleri. www.academia.edu. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Okur

Avrupa Katolik kilisesi tarafından tutuluyordu herhangi birşey yapmana izin verilmiyor keşif yapman yıldızları gözlemlemen kilise yıkılanana kadar yoktu. Kilise gücü kendi elinde tutuyordu. Aynı yüzyıllarda Orta doğunun neredeyse tamamına Osmanlı hakimdi ve Osmanlı'da fikir ve düşünce özgürlüğü vardı ve İslam onları buna itiyordu (Şimdi öyle bir durumda değiller ama) Daha sonra Martin Luther (King değil) çıktı ve kiliseyi yıkılma aşamasına geldi. Artık Sanayi devrimi Ve coğrafi keşifler yoldaydı (Coğrafi keşifler daha önce başlamış olabilir emin değilim). Derken bunlar icatlar çıkartmaya başladı Kaynak lazım Hopp Afrika'dan bir sömürge bedava iş gücü ve kaynak. Onlar öyle ilerlerken Osmanlı boş durur mu ters dönüp koşmaya başladılar. Baktı Osmanlı artık ilerleme gösteremiyor onların elinde ilk silahlar var bizde hala kılıç yay. Yavaş yavaş gerilemeye başladık. Tabiki arada çıkan güzel padişahlar var ama onlarda başaramadı ataları boş durmuş onların elindeki devlet ztn yıkılma aşamasına gelmiş bu dönemde gelecek bir Abdülhamid durumu ne kadar değiştirebilirki. Ancak 20 yıl kadar ömrünü uzatmaya yetti.

Şimdi yeniden kalkınmaya çalışan devletler var ya kendi liderleri ya da dış etmenler yine onlara izin vermiyor. Örneğin İran ABD ye kafa tutmayı denedi yaptırım aldı. Ülkemizin hali ztn ortada.

Avrupa kan ve ölüler üzerine kuruludur. Ztn son dönemlerde görüyoruz Avrupa kaynak açısından çok zengin bir kıta değil o yüzden Afrika ya çökmüştü. Dünya yeniden doğuya doğru yönelmeye başladı.

Tüm Reklamları Kapat

[1]

Kaynaklar

  1. Vikipedia. Martin Luther. Alındığı Tarih: 28 Şubat 2022. Alındığı Yer: Vikipedia | Arşiv Bağlantısı
  2. Blog. Avrupa'nın Gelişimi. Alındığı Tarih: 28 Şubat 2022. Alındığı Yer: Blog | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close