Bu çok geniş bir konu fakat şu şekilde özetlemeye çalışalım;
Gerçekten de 9. Yüzyıldan 12. Yüzyıla kadar islam coğrafyası bilim ve felsefe alanında inanılmaz iyi işler yapmıştır. Bunu yapabilmelerinin sebebi; antik Yunan filozoflarının eserlerinin neredeyse hepsini Arapçaya çevirmeleridir. Aristoteles, Galenos ve Platon’a hayranlık dereceleri en yüksektedir. Matematik, astronomi, tıp ve coğrafyada yaptıkları işler çok parlaktır. Avrupa garip O-T haritaları çizerken İdrisi mükemmel bir harita yapmıştır. Tabi ki bu haritayı yaparken Yunan alimi Batlamyus’tan çok etkilenmiştir. Felsefede Yunan’ların yapamayacağı bir şey olan akıl ile iman ilişkilerini incelemişlerdir.( Yunan’da iman yok) İbn-i Haldun gibi bir adam çıkmıştır ki Adam Smith, Marks gibi adamlardan aşşağı kalır yanı yoktur. Bu işlerin içinde Türkler yoktur. Genel olarak Araplar, İranlılar, Kuzey Afrika müslümanları, Süryaniler ve Yahudiler vardır. Türkler geldiğinde islam medeniyeti zaten çökmüştü.
Peki neden devam etmedi bunca parlak şey? İlk önce şunu anlayalım; bunca mükemmel gelişmeye rağmen, islam bilime öyle bir yönelmişti ki durdurabilene aşk olsun gibi bir durum yoktu. Bu işin elit bir kesim tarafından yapılıp sıradan halka inmemiş olması zaten rüzgarın tersine dönmesini her zaman hazır tutar. Ama gerilemesinin en önemli iki nedeni olarak söylenen şey;
Moğol İstilası
Moğollar askeri olarak o kadar güçlü ve barbarlardı ki girdikleri islam şehirlerinin hepsinde öldürmedikleri adam yakmadıkları kütüphane kalmamıştı. Bu da koca bir entelektüel insan ve bilgi kaynağını yok etmiştir.
Âşâri Hareketi
Kuran’ı ve vahiyi akıldan üstün tutan kesim. Gazali bunların en meşhurudur. İslamda her şeyin cevabı vardır, felsefe ve bazı bilim türleri zındık, kâfir işidir demişlerdir. Toplumun entelektüel işlerden soyutlanmasında büyük katkıları olmuştur.
Daha ayrıntılı kaynak Aydın Sayılı’nın aşağıda eklediğim makalesidir.
Kaynaklar
- Y. Unat. (1960). Aydin Sayili Ortacag Islam Dunyasinda Ilmi Calisma Temposunda Agirlasmanin Bazi Temel Sebepleri. www.academia.edu. | Arşiv Bağlantısı