Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ahmet Eren Doğan
Üye
1

Ortaçağ'da neden devletler daha çok monarşi ile yönetilmişlerdir?

686 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
würtzemburg .
8. sınıf öğrencisi

Ortaçağda monarşi sürekli olarak devam etmiştir çünkü demokrasi ön görülmedi. Bunun üzerine insanlar hâlen ortaçağı yanlış anlıyor örneğin şu arkadaşımız hayır ortaçağ aslen kötü olmadı bilimin kısıtlı olmasının sebebi kilise falan değildir yalandır ve şunuda belirtmek gerek iktidara yönelik siyasal eleştiriler mevcuttur ve sık sık Avrupa'da olan bir şeydir [1]. Teokratik monarşiler sık sık ön plana çıkmıştır bakın size anlatılan bir çok şey yalan şuna cevap olarak şunu söyleyeceğim: Biz neo-feodalistler olarak feodal haklarını 3'e ayırırız. Kuzey ve Güney kesim Fransa'da ikiye ayrılır tipik Güney Fransız hukuk sistemi ise barbar sistemine dayanır Kuzey Fransa ise günümüzdeki Manş adaları hâlen Droit Cotumier ve Coutume de Normandieye dayanır bu sistem ise Güneyden daha medeni yasalarına dayanırken Güney Fransız hukuk sistemi ise Droit Écrite dayanır [2]. Asıl savunduğumuz Kutsal Roma İmparatorluğundaki uygulanan Eike von Repgow'un yazmış olduğu Sachsenspiegel hukuk kitabıdır. Bu sistem gelenek ve göreneklere dayanmasına rağmen, mülkiyet haklarını temsilen koruyan bir yasa olmasıyla birlikte kim ne olursa olsun kendi çıkarını savunacak birisi cezalandırlacaktır [3]. Sachsenspiegel'e göre ceza ve yargılama (Madde 4 ve 13) hakkında şunlar geçer "1. Şimdi mahkeme tarafından suçlara hangi cezaların verildiğini dinleyin: Hırsız asılmalıdır. 4. Tüm katiller ve sabanı veya değirmeni soyanlar veya bir kiliseyi veya kilise avlusunu soyanlar; aynı şekilde hainler ve cani azmettiriciler veya mesajlarını (otoritelerini) kendi çıkarları için saptıranlar: hepsi cezalandırılmalıdır.

5. Kim bir adamı öldürür, yakalar veya soyarsa veya öldürmeden ateşe verirse veya bir kadına veya hizmetçiye cinsel saldırıda bulunur ve huzuru bozarsa veya zina ederken yakalanırsa, başı kesilecektir.

Tüm Reklamları Kapat

6. Çalınan malları ya da soygunu kim çalarsa ya da bunda bir adam yardım ederse: eğer bu suçtan hüküm giyerse, o kişiye (hırsıza) karşı yargılanacaklardır.

7. Kâfir olup sihir veya zehirleme işlerine karışan ve bundan mahkûm olan erkek veya kadın her Hıristiyan, direğe bağlanarak yakılacaktır. [4]"

Tüm Reklamları Kapat

-

Bu arada en etkili güçlerden olan Kutsal Roma İmparatorluğunda monark seçimi ise şöyle olur bu iddiaları çürütmektedir; (Schröder'den alıntılanmıştır, s. 476, n. 27): “Palatinus eligit, quia dapifer est; dux Saxoniae, quia marescalcus,” &c. Schröder (s. 479, n. 45) "taç giyme törenine katılımın kralın açıkça tanınması anlamına geldiğine" işaret eder; Birinde görevini yapacak olanların, diğerinde mutlaka söz sahibi olması gerekir. Bu nedenle, Lothair seçiminde yargılamayı yürüten kişi Mainz başpiskoposudur; ve Bavyera Dükü onayını verene kadar seçim kesinleşmez. Gerçek şu ki, oylar nicelikle olduğu kadar nitelikle de tartıldığından (bkz. Diyet), ilk alınacak olan başpiskoposların ve düklerin oyları, oybirliğiyle olursa, seçimi kendileri belirleyecektir. [5]

Yani Sachsenspiegel lord, serf demeden bu yasalar uygulanacaktır. Kendi otoritesi için çıkarı için cezalandırılacaktır feodalizm birnevi kapitalizmdir. İnsanlar imparatorluk şehirlerinde ticaret yaparlar ve mülkiyet hakları korunurken, sosyal ve siyasal haklarıda korunmuş olur. Roma hukukuyla çok az bağlantısı olan veya hiç bağlantısı, alakası olmayıp bazı Doğu Avrupa devletlerinin yasal gelişimini etkilemiş olan bir hukuk kitabıdır Sachsenspiegel [6]. Biz feodalistler şunu savunuruz; hem insanların sosyal ve siyasi hakları savunmamız gerekirken hem lordlarında hem serflerinde aynı haklara sahip olmasını savunuruz. Örneğin günümüzde çizgi filmde konuşma balonların veyahut afişlerinin ortaçağa dayanan ve Los Angeles, Getty Müzesinde bulunan 1205'ten sonrasında Fransa'da yazılmış olan Mezmurun bir bölümünde ‘non est deus’ yani 52 'Dixit insipiens in corde suo: non est Deus’ ("Aptal, kalbin Tanrı yoktur, demiştir") yazılan kitabın kilise nasıl engellememişse bizde insanların ifade özgürlüğünü, siyasi ve bilim konusunda düşüncelerini engellemeyiz [7].

[1] https://www.uu.nl/en/events/free-speech-religion-and-political-culture-in-northern-europe-1400-1750

[2] https://blogs.loc.gov/law/2011/01/coutumes/

[3] https://magdeburg-law.com/de/magdeburger-recht/glossar/sachsenspiegel/ ve https://magdeburg-law.com/magdeburg-law/

[4] https://www.deutschland-lese.de/streifzuege/geschichtliches/der-sachsenspiegel/

[5] https://en.m.wikisource.org/wiki/1911_Encyclop%C3%A6dia_Britannica/Electors

Tüm Reklamları Kapat

[6] https://www.loc.gov/item/2021667916

[7] [1]https://medievalbooks.nl/2015/01/23/medieval-speech-bubbles/

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. (1247). Yok. ISBN: 1245664677448. Yayınevi: oney. sf: 20001.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Dumankaya
Evrim Ağacı okuru

Bir yönetim şekli olarak ele alınacak olursa monarşi, yüzyıllar boyunca kullanılan en yaygın yönetim biçimidir. Bunların çoğu özellikle hakimiyetin Tanrı tarafından hükümdara verildiğini öne süren monarşilerdi. Bu krallar tanrının gücünü elinde tuttuğu için hiç kimseye hesap vermek zorunda değildi. Her ne kadar monarşi geniş topraklarda uygulanan bir yönetim biçimi olsa da bu tek kişinin yönettiği yönetim mantığı tam anlamıyla uygulanamamıştır. Özellikle din ve devlet kademelerinde kralın bazı görevlerini üstlenen kişilerin iktidardaki ortaklıkları ve hükümdarlığa ait uzak toprakların kralın tayin ettiği biri tarafından yönetilmesi kralın bu tek başlı yönetimini zedeliyordu. Buna rağmen iktidar gücü yinede kral ve yandaşlarının elinde toplanmıştı ve halk, alınan kararlarda en ufak bir söz sahibi değildi.

107 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1.Kaynak. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close