Ornitorenk, yumurtlayan memelilerden olan tek deliklilerin bir üyesidir. Bu hayvanın midesi yoktur. Bunun yerine, gırtlağı doğrudan bağırsaklarına bağlıdır. Bu da mide gibi güçlü asitler ve enzimler sağlayarak ağızdan gelen besini sindirmeye yarayan bir organın olmadığı anlamına gelir. Ornitorenk, besinlerini çiğnemeden yutar. Ağzında taşıdığı çakıl taşları, besinleri parçalamaya yardımcı olur. Besinler, bağırsaklarda sindirilir ve emilir. Atıklar ise kloaka adı verilen tek bir delikten dışarı atılır.
Ornitorenk gibi midesi olmayan diğer bir hayvan da akciğerli balıklardır. Bu balıklar, suyun oksijen seviyesinin düşük olduğu yerlerde yaşarlar. Akciğerleri sayesinde havadan solunum yapabilirler. Mide yerine, gırtlaklarından doğrudan bağırsaklarına uzanan bir yemek borusu vardır. Besinleri, bağırsaklarda sindirilir ve emilir. Atıklar ise anüs adı verilen bir delikten dışarı atılır.
Midesi olmayan hayvanlar, sindirim sistemlerini farklı şekillerde adapte etmişlerdir. Bu hayvanlar, besinleri sindirmek için gerekli olan asitleri ve enzimleri bağırsaklarında üretirler. Yediklerini direk boşaltım yoluyla atmadıkları gibi, besin değerlerinden de yararlanırlar.